Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои зеленчуци не се нуждаят от поливане в жегите?

02 юли 2024, 12:00 часа
Реклама

Когато се обсъжда отглеждането на култури, обикновено се подчертава нуждата от редовно поливане особено в горещото време и колко опасно е трайното засушаване, водещо до изсъхване на посевите, бедна реколта или липсата на такава и финансови загуби за производителя. Необходимостта от често поливане е ангажираща, финансово обременяваща, изискваща време, усилия, системи за поливане, наличие на източник на вода и прочие.

Дали е възможно да се избегне всичко това и да се отглеждат култури, които не се нуждаят от поливане? За кои зеленчуци поливане не е нужно и може да се разчита единствено на естественото напояване в дъждовното време е въпрос, вълнуващ онези производители или собственици на земя, които срещат непреодолими трудности в осигуряването на начини и средства за напояване – например обработват парче земя във вилна зона на стотици километри от града и нямат възможност да посещават често района.

Поливане на градината - кога е най-добре да се прави

Кои зеленчуци не се нуждаят от поливане?

Освен зеленчуци, които са устойчиви на засушаване и хибридни сортове, които са специално създадени, за да се нуждаят от по-малко вода и да страдат от по-малко заболявания, има и интересни иновативни методи за отглеждане на зеленчуци, които методи улесняват производителя, премахвайки нуждата от напояване.

Такъв е методът, измислен от двама братя, отглеждащи зеленчуци в село Улмоаса, Румъния. Иновативният им подход води до елиминиране на нуждата от напояване на отглежданите от тях зеленчуци, което пести време, средства и усилия. Това е нетипичен начин за отглеждане на зеленчуци, който е прецедент и за съседната ни страна и обсъждан с почуда от румънците, но очевидно се оказва успешен и работещ, поради което е добре да се запознаете с него.

При този иновативен метод са изградени повдигнати лехи, високи над половин метър и мулчирани със слама, пътеките между които се превръщат в естествени вади. Употребата на мулч не е изненадваща. Мулчът пречи на слънчевите лъчи да изсушават земята, запазва влагата и поддържа по-ниска температурата на почвата, което съществено намалява нуждата от поливане или я елиминира напълно, ако районът на отглеждане е такъв, че има и дъждовни дни.

Въпросните дълбоки вади, които двамата братя формират при този иновативен метод за отглеждане на зеленчуци, се превръщат в своеобразен резервоар за вода – дъждът се задържа там и следва пасивно поливане достатъчно дълго след това или до следващия дъжд. Подобни методи за отглеждане на култури – без поливане, без оран, без мотика и прочие са част от  пермакултурните стопанства. У нас също има стопани и собственици на парче земя, които копират метода и го прилагат.

Правила за поливане на градината: кога е най-добре да го направите и колко често?

Те споделят, че по този начин са съумели да отгледат домати, тиквички и дори царевица. Извън иновативните или дори странните методи за отглеждане на зеленчуци, поливане за които не е нужно, има ли и такива, които се отглеждат по традиционен начин, но са устойчиви на засушаване и спокойно могат да бъдат отглеждани без поливане, ако районът не е прекалено горещ през лятото и се отличава с по-чести дъждове и влажност?

Кои зеленчуци не изискват особени грижи?

За да си отговорим за кои зеленчуци поливане може и да не е необходимо, потърсихме информация за кои зеленчуци се счита, че могат да растат почти сами и не се нуждаят от грижи. Киселецът, ревенът и дори грахът тиквичките се оказват сред тях. Някои източници ги сочат като култури, които може да засадите на вилата и да отидете направо да оберете плодовете им.

Вероятно е възможно това в зависимост от района, сезона, климата и прочие, но все пак препоръчваме да отделите време да оплевите киселеца и да разрохкате почвата, всичко друго може да оставите на природата, за да свърши тя вашата работа, а вие да се насладите на резултата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес