Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полейте доматите с това през юли и реколтата им няма да има прибиране

02 юли 2024, 08:21 часа
Реклама

По време на цъфтеж и плододаване доматите се нуждаят от повече хранителни вещества, отколкото на други етапи на развитие, така че си струва да се обърне повече внимание на торенето през тези етапи от развитието на културата. Можете също така да използвате народни средства като торове, защото дори те могат да покажат висока ефективност.

Най-добрите торове за доматите през юли

Доброто образуване на плодници може да се постигне с помощта на хвощ и пепелни торове. Поставете пресен хвощ в кофа, напълнете кофата с вода и след това  оставете сместа да кисне една седмица. След това трябва да поливате доматените храсти в корена с този разтвор.

Само 1 гр от това и доматите ще растат като луди

След няколко дни е необходимо да се подготви друг тор за културата, който е пепелна инфузия. Добавете 200 гр дървесна пепел към 10 литра вода, разбъркайте и оставете течността да се запари за 24 часа. След това можете да поливате доматите в корена с този разтвор. Струва си да се отбележи, че горепосочените торове съдържат хранителните вещества, от които доматите се нуждаят за висококачествено плододаване и изобилен цъфтеж. Бъдете сигурни, че няма да видите нито едно безплодно цвете по храстите.

През този период си струва да се откажете от листното хранене, тъй като всяка влага може да направи прашеца по-тежък и да попречи на процеса на опрашване.

Анормалните температури също влияят върху образуването на плодове. Прашецът узрява през нощта и се опрашва през деня. Нормалните температури трябва да бъдат между +15°C и +28°C, за да узрее цветният прашец. При температури над +32°C той става стерилен и това възпрепятства нормалното опрашване на доматите.

Тайната на богата реколта от домати

За добро и бързо узряване на плодовете е необходимо да поливате насажденията обилно два пъти седмично. Тази процедура се извършва най-добре вечер, тъй като влагата се абсорбира по-добре през нощта. За напояване се взема само топла вода без хлор и се излива стриктно в корена. В този случай е препоръчително да добавите малко йод - 7 капки на 10 литра. Това може да ускори узряването и да подобри качеството на вкуса на плодовете.

Ако храстите растат твърде слаби, това означва, че нямат достатъчно азот. За да го възстановите, наторете със селитра, разреждайки две супени лъжици в кофа с вода. Ако листата започнат да се свиват, има недостиг на калиеви торове (разредете супена лъжица на кофа) или след поливане добавете лъжичка дървесна пепел под всеки храст.

Храстите могат да бъдат формирани в две или три стъбла. За целта се оставят една или две издънки, първият, най-силната. Останалите се прищипват, за да не издърпват излишната сила от растението. Когато плодовете започнат да почервеняват, долните листа трябва да се отстраняват всяка седмица. В резултат на това растението ще има повече сила за узряване на нови плодове.

За да получите добра реколта, е наложително да торите доматите, както и всички зеленчуци в градината. Трябва да редувате - една седмица редовно поливане, след това седмица с торене. За да получите сочни и вкусни плодове, можете да използвате торене с мая.

Вземете пет литра чиста вода (без хлор) и разредете в нея пет грама суха мая, предварително настоявана за един час. Там се изсипват половин чаша захар и чаша дървесна пепел. Получената смес трябва да престои три дни, за да ферментира.

За поливане вземете чаша разтвор в кофа с вода и изсипете около литър под всеки храст. Микроелементите, изобилно съдържащи се в маята и пепелта, ще помогнат на доматите да растат по-бързо, да придобият по-добръ вкус и по-богат цвят, а също така и да се предпазят от много болести.

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес