Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кабинетът "Росен Желязков" може да се окаже камикадзе: Говори Делян Добрев

02 юли 2024, 08:31 часа
Реклама

„Това е истински кабинет, който ако утре мине в пленарна зала, може да се окажем камикадзета – може да бъдем избрани с малко мнозинство, без да знаем с колко време разполагаме“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред bTV който е номиниран за министър на енергетика в проектокабинета с първия мандат на Росен Желязков.

Още: Росен Желязков е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Ето какъв кабинет предложи

Кой държи детонаторът на правителството?

„Като си камикадзе, детонаторът до държи трикът в Народното събрание. Колкото и да е хоризонтът на правителството, все ще успеем да свършим нещо“, подчерта Делян Добрев.

Добрев обясни, че е знаел, че е в папката с министри на Желязков. Лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го е попитал дали иска да е министър на енергетиката или не, като лично Борисов подбрал и останалите министри. „Аз във втория кабинет на ГЕРБ не исках и отказа да участвам“, даде пример Делян Добрев. Добрев даде пример, че ако Венко Сабрутев от ПП-ДБ не е съгласен с неговата номинация за енергиен министър, е готов да се откаже. Даже би подкрепил самия Сабрутев да стане енергиен министър.

ГЕРБ няма да пазаруват депутати

Делян Добрев бе категоричен, че ГЕРБ-СДС няма да разчитат на търговията с депутати, за да мине проектокабинета на Росен Желязков.

Още: Кой кой е в предложения от ГЕРБ кабинет "Желязков"?

По думите му сега е моментът да се прояви разум, защото отговорните партии и народни представители трябва да подкрепят правителството на Росен Желязков. Той се надява ПП-ДБ поне частично да подкрепят предложеното правителство. Ако не ни подкрепят, излиза така, че ПП-ДБ се борят единствено за властта, но трябва да имат държавническо поведение, надява се Добрев.

ГЕРБ не иска само с ДПС, а търси по-широка подкрепа

Делян Добрев посочи, че ГЕРБ не прави правителство само с ДПС, защото не стигат гласовете, но и заради това, че се търси по-широка подкрепа. Този кабинет е най-доброто , което можем да предложим, защити Добрев проектокабинета на Росен Желязков.

„Да допуснем, че утре, когато влезе за гласуване кабинетът на Росен Желязков, няма отговорно поведение, тогава отиваме на нови избори и тогава вината няма да е на ГЕРБ, а на партиите и депутатите, които не са проявили отговорно и държавническо поведение“, подчерта Добрев.

Той добави още, че ДПС имат най-последователната позиция и подкрепят кабинет, в който не участват и нямат министри.

Още: Анализатори: Няма изненади в така предложения кабинет от ГЕРБ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес