Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само хитрите градинари заравят това до доматите

02 юли 2024, 08:54 часа
Реклама

При отглеждането на домати само хитрите градинари разчитат на един трик, който значително улеснява грижата им за тази култура. Поливането на домати трябва да се извършва доста често. В по-хладен период процедурата трябва да се извършва два пъти седмично. Всеки храст трябва да получи приблизително 5 литра течност. В горещите периоди е препоръчително доматите да се поливат веднъж на всеки 2 дни или по-обилно.

Какво трябва да направи градинарят, ако няма възможност да посещава градината си толкова често? В случая на помощ идва един малък трик, използван от опитните градинари.

Трик с пластмасова бутилка при отглеждането на домати в градината

Вземете няколко големи пластмасови бутилки. Контейнери с обем от 5 литра всеки са идеални.

Полейте доматите с това през юли и реколтата им няма да има прибиране

Отрежете дъното на всяка бутилка. Заровете по една бутилка близо до всеки доматен храст. Всички контейнери трябва да са обърнати. С други думи, шията трябва да "гледа" надолу, а не нагоре. Напълнете всяка „фуния“ с обикновена вода. В резултат на това почвата ще започне бавно да се насища с течност. По този начин кореновата система на доматите ще има постоянен достъп до влага.

В резултат на това необходимостта от постоянно поливане на доматите ще изчезне. В случая няма да е необходимо градинарят да посещава градината си твърде често. Положителният резултат от трика може да се увеличи с покриване на почвата с мулчиращ материал.

Тайната на богатата реколта от домати

Ако искате да получите изобилна реколта от домати, тогава трябва да обърнете специално внимание на грижите за растенията по време на цъфтежа. За да се осигурят на растенията всички необходими хранителни вещества, трябва да се използват определени методи за подхранване.

По време на цъфтежа доматите се нуждаят от фосфор, за да подобрят образуването на яйчници, и калий за добър растеж на плодовете. Оптималната грижа за доматите през този период е ключов фактор за получаване на изобилна реколта. Но с какво да пръскате и подхранвате насажденията по това време?

За да предотвратите падането на плодовете, можете да използвате разтвор на йод или бор. Йодният разтвор се разрежда във вода (няколко капки на литър) и се пръска върху растенията на всеки 7-10 дни. Разтвор на борна киселина се разрежда във вода (5 гр на 10 l) и се пръска върху доматите веднъж на две седмици. Тези методи укрепват стъблата на растенията и подобряват цъфтежа, а също така повишават устойчивостта на доматите към болести. 

За да се осигури правилно подхранване на растенията и да се стимулира образуването на плодове, е необходимо редовно торене. Органичните торове, като хумус или компост, съдържат много полезни микроелементи и могат да се поставят близо до кореновата зона на доматите. Могат да се използват и минерални торове, богати на фосфор и калий според инструкциите на опаковката. 

Режимът на поливане по време на цъфтежа трябва да бъде умерен и редовен. Избягвайте преполиването, за да избегнете гниене на корените. Поливайте доматите, когато горният слой на почвата е леко изсъхнал, като използвате хладка вода.

Следвайки тези прости съвети за грижа за доматите по време на цъфтежа, можете да получите изобилна реколта от силни и здрави плодове. Не забравяйте, че грижата за вашите домати през този период е ключова за успешното отглеждане на тези растения. Редовното пръскане и торене ще ви помогне да постигнете отлични резултати. 

 

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес