Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво привлича комарите в градината? Засадете тези растения и бързо ще видите разликата!

03 юли 2024, 19:25 часа
Реклама

Комарите, които осигуряват храна за други животни, са важна част от природата. Никой обаче не се радва на присъствието им в градината. Бръмчащите и хапещи насекоми могат да развалят най-приятната вечер на открито, така че си струва да се опитате да се отървете от тях по естествен начин. Какви растения отблъскват комарите? Какво трябва да засадите в градината, за да избегнете досадните насекоми? Разберете сега!

Какво привлича комарите в градината?

Краят на пролетта и лятото е период, в който прекарваме времето си на открито - в градината или на балкона. Разбира се, дори един-два комара моат да развалят цялото прекарване! Защо се появяват на нашите парцели и близо до къщата?

Още: Работещи методи: Как да се отървете от комарите в къщата

Неканените гости са привлечени предимно от влага, топлина и аромати. Досадните комари обожават миризмата на човешкото тяло (особено от пот), както и от топлината, която произвеждаме, и въглеродния диоксид, който издишваме. Ето защо те ни нападат най-вече, когато сме активни.

Комарите също се появяват навсякъде, където има неподвижна и застояла вода, защото снасят яйцата си на такива места. За тази цел могат да се използват локви, създадени след поливане, буре с дъждовна вода или дори купа за вода за домашни любимци. Досадните насекоми се чувстват най-добре при високи температури, затова през лятото имаме най-голям проблем с тях. Те могат да ни хапят през целия ден, но най-активни са призори и вечер, защото не понасят силна слънчева светлина.

Какви растения отблъскват комарите?

Още: 4 признака, че сте ухапани от заразен комар

За щастие, с малко работа можем да създадем зона в градината, която ще бъде практически забранена за хапещи насекоми. Как можем да постигнем това? По много прост начин - като засадите растения против комари на вашето място.

За да получите най-добри резултати, отглеждайте ги навсякъде, където прекарвате много време – около цветните лехи, на терасата и балкона или дори у дома в саксии на перваза на прозореца. Колкото повече видове имате от тях, толкова по-малко вероятно е досадните насекоми да се появят.

Какви растения отблъскват комарите? Ето най-успешните от тях:

- теснолистна лавандула

- котешка трева Faassena

- копър

- мента

- босилек

- здравец

- лимонена трева

Всички изброени по-горе растения са известни с интензивната си миризма, която комарите трудно понасят. Лавандулата, котешката трева и здравецът не само излъчват силен аромат, но и цъфтят красиво, така че могат да се превърнат в прекрасна декорация на градината. Можете да ги засадите в цветни лехи, край терасата или по краищата на пътеки.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес