Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Живко Грозданоски представя романа си "Последното име на бъдещето"

04 юли 2024, 10:23 часа
Реклама

На 4 юли 2024, 18:30 ч., в Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще се състои представяне на романа „Последното име на бъдещето“ от Живко Грозданоски. Книгата, в превод на български език, излиза в издание на софийското издателство „Книги за всички”.

Книгата

Живко Грозданоски – автор на романа и нов председател на Дружеството на македонските писатели ще пристигне специално за събитието в македонския КИЦ в София, за да представи своето литературно творчество и да се срещне със софийската публика.

Още: Новата българска литература, която има силата на класика: „Сайбиевата невеста“, „Алтъна“, „Последна надежда“ (СНИМКИ)

За романа ще говорят литературният критик Пламен Тотев, както и писателят Мариян Петров.

Сюжетът

Йоха, строителен инженер на тунели от Йена, Източна Германия, цял живот носи чувството за празнота вътре в себе си, което той постоянно се опитва да запълни. За Ирис празнотата пък е свещена, трябва да ѝ се предостави достатъчно място. Йоха се влюбва в Ирис въпреки противоположните им същности и празнотата вече не изглежда толкова страшна.

Животът на инженера се променя радикално, когато е изпратен да работи по изграждането на нов тунел в изоставено място в южната част на Босна и Херцеговина. Останал сам и далеч от любимата, Йоха трябва да се справи с нетипичния начин на работа на босненци, наглия главен надзорник, красивата млада девойка, която го заговаря, и един странен старец, упорито искащ да му преподава сърбохърватски.

Още: Пламен Тотев получи персоналната награда за култура "Ловешки меч"

История за телата, самотата, пътуванията и живота, който живеем и си представяме, успяваме и искаме да запомним. История за най-големия мрак, но и за светлината в края на тунела, както и за всички неща, които по чудотворен начин и навреме си идват на мястото.

За автора

Живко Грозданоски е македонски писател. Роден е в Кичево през 1986 г. Основното си образование завършва в Бигор Доленци и Кичево, а средно в Нова американска гимназия в Скопие. Завършил е Скопския университет „Св. Кирил и Методий“ във Филологическия факултет „Блаже Конески“ към Катедрата по румънски езици и литератури, към Катедрата по италиански език и литература (сега Катедра по италианистика).

Участвал е в няколко международни резиденции и учебни престои в САЩ, Италия и др.

Още: Представяне на романа „Сфинксът на гнева“ от Жарко Куюнджиски в македонския КИЦ в София

Автор е на романи, разкази, поезия и книги за деца. Номиниран е за най-големите награди в РС Македония („Рациново признание“, „Роман на годината“).

През юни 2024 г. е избран за председател на Дружеството на писателите на Македония.

Балканецът като пионка в медийните и политически игри

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес