Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога да подрязвате черешите и как да го направите правилно?

03 юли 2024, 18:15 часа
Реклама

Черешите са едни от най-популярните летни плодове, които винаги радват небцето ни с уникалната си сладост. Въпреки това, ако искаме да получаваме големи реколти всяка година, трябва да се грижим правилно за младите и по-старите дървета. Премахването на стари, счупени и болни клони е една от основните процедури, които оказват влияние върху здравето на дървото. Днес ще обърнем внимание на това кога и как да подрязваме черешите, за да улесним растежа им и да увеличим плододаването.

Защо да режем череши?

Грижата по оформянето на дърветата не се ограничава само до визуалните аспекти. Тези дейности са от решаващо значение за поддържането на здравето и ефективността на дърветата. Редовното подрязване на черешовите дървета ви позволява да поддържате баланс между растежа и производството на плодове, което е важно както в началото на живота на дървото, така и в по-късните етапи от неговото развитие.

Внимателно оформената корона на черешовото дърво подобрява циркулацията на въздуха и достъпа на светлина. По този начин повишаваме устойчивостта на дървото към болести и неприятели, като същевременно улесняваме използването на препарати за растителна защита и прибирането на плодовете.

Струва си да се помни, че резитбата на овощни дървета изисква специализирани знания и опит. Неправилното подрязване може да увреди растението и да намали способността му да фотосинтезира, като по този начин се отрази отрицателно върху здравето на дърветата и добивите.

Кога да режем черешите?

Резитбата на черешите трябва да се извършва през лятото, веднага след приключване на беритбата на плодовете. Най-доброто време е края на юли или първата половина на август, защото тогава във въздуха има по-малко спори на гъбички и бактерии.

Струва си да запомните това, защото ако подрязвате черешите в неподходящ момент, може да ги изложите на болести като бактериален рак и мана по кората. Поради факта, че през лятото е по-топло и растенията имат по-голям достъп до слънце, рискът черешовото дърво да страда от някое от тези заболявания е много по-малък. След това раните след рязане изсъхват по-бързо и зарастват по-бързо.

Подрязването на череши може да се извърши и в началото на пролетта, когато по дърветата все още няма цветни пъпки. Тогава растението е в латентно състояние, така че е по-способно да понася всякакви грижи.

Как се подрязват череши?

Резитбата определя формата на короната. Възможно е отглеждане на вретеновидна корона с доминиращ централен ствол и по-слаби странични разклонения. Можете също така да създадете "испански храст", като отрежете младото дърво на височина между 80 и 100 см.

При подрязване също си струва да премахнете гъсти, кръстосани или растящи навътре клони. Също така е необходимо да се премахнат мъртвите, болни или повредени клони, така че дърветата да не бъдат нападнати от болести или вредители.

Подрязвайте на височина около 80 см над земята. Ако е с няколко издънки, съкращавайте водача (основните вертикални издънки) наполовина и оставете само тези издънки, които са около 50 см над земята, отрязвайки ги с около 1/3 от дължината им.

Подмладяваща резитба на череши

Подмладяващата резитба на черешови дървета е процес, който има за цел да регенерира стари или занемарени дървета. Въпреки това, преди да започнете подрязването, внимателно огледайте дървото и идентифицирайте мъртви, болни, повредени и пресичащи се клони. Премахнете ги, за да избегнете риска от разпространение на болести и вредители.

Също така подрязвайте стари, по-дебели клони, за да насърчите дървото да произвежда нови, по-млади издънки. Оставете само късо пънче, от което ще растат нови издънки. Всяка година трябва да се премахват около 3-5 от най-старите клони. Ако короната на дървото е твърде голяма, подрежете някои от клоните, за да намалите височината и ширината му. Благодарение на това слънчевата светлина ще достигне по-добре вътрешността на короната, което ще има пряко въздействие върху плододаването.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес