Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 цветя, които можете да засеете през юли за цвят в края на лятото

04 юли 2024, 05:10 часа
Реклама

През лятото нашите градини са пълни с богатства за наслада, като цъфтящите едногодишни и многогодишни растения осигуряват изобилие от цвят и аромат.

Още: Становището на опитен градинар: Вредна ли е чешмяната вода за стайните растения

Ако искате да се радвате на едногодишни цветя, които цъфтят през цялото лято, те трябва да бъдат засадени по-рано през вегетационния период - често веднага след като мине последната опасност от замръзване през пролетта.

Въпреки това, ако сте пропуснали възможността да засадите семена по-рано през годината, ще бъдете радостни да научите, че юли не е твърде късно да засеете семена на определени сортове.

Открийте най-красивите бързо растящи цветя, които ще ви позволят да се наслаждавате на изобилие от цветове от късното лято до есента.

Цинии

Веселите цинии могат да бъдат засадени до края на юли в повечето климатични условия. Те цъфтят след около 8 седмици и можете да им се наслаждавате през есента, докато не паднат студовете.

Засейте семената директно в цветно легло с пълно слънце, тъй като корените не обичат да бъдат нарушавани. Поддържайте почвата влажна, но не мокра и поддържайте разсадите според инструкциите на опаковката на семената - разстоянието между растенията варира значително в зависимост от типа цинии. Прищипвайте растенията за по-буен растеж и редовно отстранявайте увехналите цветове, за да насърчите повече цъфтеж.

Невен (Calendula)

Невенът израства само за 6-8 седмици от семена и цветовете са доста устойчиви на студ. Когато се засадят през юли, те правят прекрасна добавка към градината през късното лято и есента.

Ядливите цветове могат да се събират, за да придадат пикантен, подобен на шафран вкус на ястията. Те също така отблъскват някои вредители, което ги прави едни от най-популярните придружаващи растения за зеленчукови градини.

Засейте семената директно в бедна до средно богата, добре дренираща почва - те са подходящи за пълно слънце до по-сенчести места.

Невенът се развива с минимални грижи - поливайте го от време на време след като растенията се установят. Прищипвайте стъблата, за да предотвратите израстването на тънки растения и редовно отстранявайте увехналите цветове.

Сладък алисум (Sweet Alyssum)

Нежните, дантелени цветове на сладкия алисум придават романтичен вид на градините и са обичани от опрашителите. Те са едни от най-бързо растящите цветя, като израстват от семена само за четири седмици.

Растенията се нуждаят от много слънчева светлина, но не обичат високите летни температури, затова опитайте да осигурите място с малко следобедна сянка. Отглеждането на места с по-висока сянка е възможно, но ще доведе до по-висок растеж. Сладкият алисум може да се отглежда в различни видове почва и изисква редовно поливане.

Латинка

Латинката е старомоден фаворит, който е наистина многофункционален. Освен че е привлекателна до бордюри и в саксии, растенията са напълно годни за консумация – с леко пикантен вкус – и са отлични придружаващи растения в зеленчуковата градина.

Те са лесни за отглеждане от семена и цъфтят за само 4-6 седмици. Растенията могат да бъдат катерещи се, тучести или бушести.

Засейте семената на окончателното им място в легла или саксии с достатъчна дълбочина за коренов растеж.

Латинките са растения с лесна поддръжка, които процъфтяват с минимална интервенция и бедна почва. Прекалено плодородната почва води до прекомерен листен растеж и малко цветове.

Чернооката Сюзана (Rudbeckia)

Чернооката Сюзана – или рудбекия – е универсално растение със слънчеви цветове, подобни на маргаритки, които добавят красива цветност към късното лято и есенната градина.

Още: Специалист разкрива защо е по-добре да поливате растенията си сутрин

Чернооката Сюзана е устойчива на суша и топлина. Тя е съвместима с различни видове почва, но процъфтява в неутрална почва и място с пълно слънце до лека сянка.

Растенията изискват малка поддръжка, но отстраняването на увехналите цветове ще предотврати засяване, ще насърчи повече цъфтеж и ще поддържа по-чисто растение.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес