Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те най-често срещани болести по доматите

04 юли 2024, 05:20 часа
Реклама

Нищо не може да се сравни с вкуса на прясно откъснат домат. А когато растенията ви са здрави, можете да берете тези вкусни плодове през целия сезон.

Още: Специалист разкрива защо е по-добре да поливате растенията си сутрин

Но, независимо колко добре се грижим за нашите растения, понякога болестите нападат градината ни и доматените растения страдат. Тези болести могат да засегнат всеки – от градинаря с един корен домати на терасата до фермера с парцел от декари.

Прочетете нататък, за да се запознаете с 10-те най-разпространени болести по доматите и съвети за лечение и предпазване от инфекция.

Превенция

Много болести могат да бъдат предотвратени с правилни методи на засаждане и добри практики:

  • Засаждайте доматите на достатъчно разстояние, за да осигурите добра въздушна циркулация и не ги поливайте отгоре.
  • Унищожете всички заразени растения в края на вегетационния период.
  • Не компостирайте тези растения, тъй като могат да заразят градината ви през следващата година.
  • Дезинфекцирайте инструментите си между използванията.
  • Често срещани болести по доматите

    Ранна мана 

    Обикновено първо се появява на долните листа на растението като кафяви или черни петна. Петната формират концентрични кръгове като мишена. Най-добрата превенция е добрата грижа за растенията и използването на фунгициди.

    Късна мана 

    Много разрушителна и обикновено се появява при по-хладни температури в края на сезона. Малки петна, подобни на тъмни водни петна, се появяват по стъблата, листата или плодовете. Премахнете всички остатъци и паднали плодове, за да предотвратите презимуването на болестта.

    Южна мана 

    Най-често се появява през летните месеци, когато почвата е топла и влажна. Симптомите включват обезцветени долни листа, увяхваща зеленина и колапс на растението. Добрите санитарни практики са най-доброто лечение.

    Фузарийно увяхване 

    Първият признак е увяхване, след което листата пожълтяват и растежът се забавя. Болестта често напада само едната половина на листа или растението.

    Вертицилийно увяхване 

    Проявява се със същите симптоми като фузарийното увяхване, но напада и двете страни на растението едновременно. Листата се извиват, увяхват, обезцветяват и окапват.

    Антракноза 

    Малки кръгли петна се появяват по кожата на зелени и зрели плодове. С времето лезиите се увеличават и задълбочават. За да предотвратите това, поливайте в основата на растението и събирайте плодовете веднага щом узреят.

    Мухъл и плесен 

    Появяват се, когато растенията са засадени твърде близо едно до друго и циркулацията на въздуха е лоша. Белезникави или сиви праховидни вещества се появят на листата.

    Изкривяване на листата 

    Листата се извиват и деформират. Най-честият признак е пожълтяването и нагоре изкривяването на листата. Растежът може да се забави, а цветовете не се развиват.

    Септориозно петно по листата 

    Първоначално се забелязва по най-старите листа на растението. Характерни са малки вдлъбнати водни петна с кафяви краища и светло кафяви центрове.

    Бактериално петно 

    Тази по-рядко срещана болест се проявява като малки кафяви петна с жълтеникав ръб. Петната могат да се сливат и да станат по-големи и неправилни.

    Още: Мечтаете за цветна градина: Можете да я имате още сега с тези прекрасни цветя

    Използване на фунгициди

    Ако решите да използвате фунгициден спрей, на пазара има безопасни за домашна употреба продукти, много от които са органични. Обичайните фунгициди включват манкозеб, хлороталонил, калиев бикарбонат, масло от нийм и медни продукти.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес