Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болна орхидея: 5 начина да я върнете към живот

04 юли 2024, 05:50 часа
Реклама

Орхидеите са красиви стайни растения. Въпреки че не са трудни за отглеждане, добрата грижа за орхидеите е от съществено значение за повторния им цъфтеж. Когато нуждите на растенията не са задоволени, те могат да започнат да проявяват признаци на страдание и в крайна сметка да загинат.

Още: Становището на опитен градинар: Вредна ли е чешмяната вода за стайните растения

Ако орхидеята ви не е цъфтяла от известно време, не се отчайвайте. Повечето видове орхидеи цъфтят веднъж или два пъти годишно и остават в покой за няколко месеца.

Започнете да се притеснявате, когато не е цъфтяла в продължение на година или повече или ако показва други признаци на влошено здраве, като пожълтяване на листата, прекомерно окапване на листата или увяхване. Дори и тогава няколко стъпки могат да я върнат към живот.

Опитайте тези тактики, изпитани и използвани от ентусиасти и експерти по орхидеите.

Оставете орхидеята да се наслаждава на покоя

Орхидеите не са като някои стайни растения - например африканските виолетки - които могат да бъдат наторявани, докато цъфтят почти постоянно. Повечето орхидеи имат нужда от покой за известно време, преди да цъфнат отново. Една здрава орхидея цъфти няколко седмици, дори два или три месеца, и след това прекарва в покой от шест до девет месеца. Оставете орхидеята си да почива през този период, за да може да цъфне отново, когато е готова.

Има обаче изключения, като например орхидеите от вида Phalaenopsis, които не преминават в истински покой. Ако имате такава орхидея, не отстранявайте стъблото ѝ, тъй като тя може да цъфне отново на същия шип.

За повечето други орхидеи покоят започва, когато паднат последните венчелистчета. Когато това се случи, отрежете цветоносното стъбло и подгответе растението за почивка. Намалете поливането и спрете да наторявате орхидеята. Поставете растението в покой на място с малко по-ниски температури, около 15-18°C. Уверете се, че растението е на тъмно през цялата нощ.

Проверете корените и пресадете

Ако орхидеята ви изглежда нещастна или не цъфти отново, може би се нуждае от грижи за корените и нова саксия. Добър знак, че се нуждае от по-голяма саксия, са корените, които висят над ръбовете или излизат от дренажния отвор. Също така, ако изглежда твърде голяма за саксията си и е тежка отгоре, вероятно се нуждае от пресаждане.

За да пресадите орхидея, извадете растението от контейнера и прегледайте корените. Здравото растение трябва да има зелени, месести корени. Бледозелените, леко отпуснати корени не са добри, но могат да бъдат съживени. Изрежете всички ясно изразени мъртви корени, тези, които са кафяви, кашави или напълно изсъхнали.

Изберете малко по-голям съд за орхидеи и използвайте свежа среда за орхидеи. Средата се изтощава откъм хранителни вещества и трябва да се подменя на една или две години.

Никога не пресаждайте орхидея, докато тя цъфти - изчакайте, докато цветовете опадат.

Променете графика на поливане

Проверката на корените е важна за определяне на здравословното състояние на растението, но и за оценка на редовния график на поливане.

Да се научите как да поливате орхидеите често е въпрос на опит и грешка. Много хора се страхуват да преполиват орхидеите и в крайна сметка ги поливат под вода, като в този случай ще видите сухи корени.

Ако сте прекалявали с поливането, корените може да са меки и кашообразни и да показват признаци на гниене. Коригирайте графика си за поливане, ако е необходимо, и изрежете всички загнили корени.

Накиснете изсъхналата орхидея

Ако проблемът ви е бил с недостатъчното поливане, накиснете добре растението, преди да го пресадите и да го настроите към новия график за поливане. Една орхидея може да изглежда много суха и изсъхнала, но да се върне към живот след накисване.

Отглеждането на орхидеи във вода е популярно решение, което може да спаси болните растения - макар че вместо да бъдат постоянно потопени, орхидеите обикновено се преливат между мокро и сухо, за да имитират естествената си среда.

  • След като извадите орхидеята от саксията, изплакнете и проверете корените. Изрежете всички, които изглеждат твърде увредени, за да се възстановят.
  • Напълнете саксия с дестилирана или филтрирана вода със стайна температура и поставете чистите корени на орхидеята в нея.
  • Уверете се, че горната част на растението е над линията на водата. Ако е необходимо, използвайте щипки и връзки, за да придържате растението на място.
  • Редувайте накисване през деня и оставяне на корените да изсъхнат през нощта в продължение на няколко дни. Използвайте прясна вода всеки ден.
  • Ако забележите кашавост или загниване на корените, удължете периодите на сушене.
  • Ако орхидеята може да се съживи, тя трябва да започне да показва признаци на възвръщане към живота: по-пухкави листа, по-едри листа, нов растеж на корените и листата. Това може да отнеме до един месец, затова бъдете търпеливи. Когато изглежда по-щастлива, е време да я пресадите.

    Регулирайте другите параметри

    Ако проблемите с поливането и покой на растението не изглеждат проблем за вашето растение, проверете и коригирайте други важни условия за отглеждане.

    Опознайте типа на орхидеята си, за да определите дали тя получава необходимото количество слънчева светлина. Недостатъчната светлина е често срещан проблем. Признаците включват тъмнозелени листа и забавен растеж. Дайте на орхидеята си повече време под ярка светлина - естествена или изкуствена.

    Орхидеите се нуждаят от висока влажност на въздуха, особено в по-топло време. Ако въздухът в дома ви е сух, поставете под орхидеята подложка с камъчета или редовно я обливайте с вода. Можете също така да опитате да я поставите в близост до овлажнител или в баня с добра светлина.

    Средата за отглеждане на орхидеи не е богата на хранителни вещества, така че торенето е задължително. Използвайте водоразтворима, специфична за орхидеите растителна храна, както е указано на етикета. Алтернативно, използвайте обикновена, балансирана храна за растения, но я разредете до половината или четвъртината от нея. Не наторявайте орхидеята си по време на покой.

    Още: 10 съвета от специалист за грижа за стайните папрати

    И накрая, уверете се, че орхидеята ви расте в подходящ температурен диапазон. Не всички орхидеи произхождат от горещи тропически гори. Има хладни, междинни и топли видове. Разберете кой тип имате и се уверете, че не е прекалено топло или прекалено студено. Всички орхидеи трябва да имат възможност за понижаване на температурата през нощта.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес