Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

04 юли 2024, 10:40 часа
Реклама

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо.

Промените включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не са се занимавали с подобни случаи в последните 20 години. Промените включват също намаляване на присъдите за корупция и други престъпления и възможност за условни присъди, а също и значително скъсяване на сроковете за изтичане на давността, предава БНР.

Още: Фицо унищожи обществената телевизия на Словакия и създаде нова, слага свой човек за директор

Остри критики и вълна на протести

Законопроектът за реформата, който парламентът прие през февруари, беше подложен на остри критики както в страната и чужбина. Хиляди словаци излязоха по улиците в рамките на вълна на протести, продължила месеци. Тогава в Брюксел изразиха съмнение, че ако промените станат факт, Словакия няма да може да се бори ефективно с корупцията, а това би застрашило финансовите интереси на ЕС.

Управляващата коалиция на Фицо обаче прокара реформата в парламента по бързата процедура, без да проведат обичайните обществени обсъждания, а опозиционни депутати сезираха Конституционния съд. В мотивите си съдиите посочват, че измененията не нарушават основния закон на Словакия, а самият Фицо, който се възстановява след опита за убийството от 15 май, приветства решението.

Още: И след Гешев прокуратурата си затваря очите за корупция: Числа и факти от АКФ

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес