Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Ще разобличим имперските интереси на САЩ“: Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент (ВИДЕО)

04 юли 2024, 10:18 часа
Реклама

Пропалестински протестиращи се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент в Канбера и разпънаха няколко плаката, един от които гласеше: „От реката до морето, Палестина ще бъде свободна“.

Демонстрацията в националния парламент в четвъртък (4.07) последва неотдавнашните разногласия в лейбъристкото правителство на министър-председателя Антъни Албанезе, който отстрани от длъжност мюсюлмански сенатор, пресякъл трибуната, за да гласува в подкрепа на признаването на палестинска държава в Австралия.

Още: Иранският върховен лидер примамва студенти от САЩ: "Вие сте наши съюзници"

Протестиращите

Четирима души от групата „Renegade Activists“, облечени в тъмни дрехи, стояха на покрива на сградата в продължение на около час, развявайки няколко големи черно-бели плаката, включително един с надпис „Няма мир на открадната земя“. Един от протестиращите произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини израелското правителство във „военни престъпления“ в Газа с подкрепата на Съединените щати, а австралийското правителство - в съучастие в предполагаемите нарушения. „Заявяваме на австралийското правителство, че ще продължим да разобличаваме и да се съпротивляваме на имперските, хегемонистични и капиталистически интереси на САЩ, на които сте се посветили“, крещи протестиращият.

Няколко полицаи и охранители посъветваха хората да не минават директно под протеста на главния вход на сградата, а на покрива бяха забелязани още, които се опитваха да отстранят групата. Протестиращите прибраха знамената си, преди да бъдат изведени от чакащите полицаи, предава Al Jazeera.

Нарушение на сигурността на парламента

„Това е сериозно нарушение на сигурността на парламента“, заяви говорителят на опозицията по вътрешните работи Джеймс Патерсън в публикация в социалната медийна платформа X. „Сградата беше променена с много средства, за да се предотвратят подобни нахлувания. Необходимо е да се проведе разследване.“

Войната в Газа започна, когато бойци от Хамас нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убиха около 1200 души и плениха около 250 други. Във войната на Израел срещу обсадената палестинска територия са загинали близо 38 000 души и повечето от населението многократно е било принудително разселвано.

От началото на войната в Австралия се проведоха няколко протеста в подкрепа на Палестина, включително ежеседмични демонстрации в големите градове и продължила месеци окупация на университетски кампуси.

Още: Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес