Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Федералния резерв са разделени по въпроса за лихвите

04 юли 2024, 10:42 часа
Реклама

Представителите на Федералния резерв на САЩ  и са разделени по въпроса колко дълго да задържат лихвите на текущите високи нива. Това показват протоколите от последното заседание на институцията, приключило на 12-ти юни, предаде Блумбърг.

От тях става ясно, че във Федералния резерв очакват допълнителни доказателства, че инфлацията се охлажда. 

Според оповестените протоколи от двудневното заседание на Федерален комитет за операции на открития пазар, централните банкери не очакват, че би било подходящо да намалят разходите по заемите, "докато не се появи допълнителна информация, която да им даде по-голяма увереност, че инфлацията е на път да достигне целевото ниво от 2 на сто".

Още: Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

Година с високи лихви

От година насам (от юли 2023 г.) Фед поддържа основния си лихвен процент в целевия диапазон от 5,25% до 5,5% - най-високото ниво от повече от две десетилетия.

На последната си среща членовете на Фед намалиха броя на очакваните от тях понижения на лихвените проценти до само едно до края на 2024 г., според техните последни прогноза. Четирима от тях обаче не предвиждат никакво лихвено съкращение тази година, докато осем прогнозира две понижения (с по 25 пункта всяко).

"Участниците отбелязаха несигурността, свързана с икономическите перспективи и колко дълго би било подходящо да се поддържа рестриктивна политическа позиция“, сочи протоколът от последното заседание.

Още: Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Докато "някои" служители подчертаха необходимостта от търпение, "няколко" участниците на това заседание на Фед специално подчертаха, че по-нататъшното отслабване на търсенето може да генерира по-голямо увеличение на безработицата. Няколко банкери пък запазиха готовността да бъдат повишение лихвените ставки, ако инфлацията в САЩ остане висока.

След като поредица от данни в началото на 2024 г. показаха спиране на напредъка по отношение на отслабване на инфлацията, в последно време картината започна да се подобрява. Предпочитаната от Фед мярка за базовата инфлация, която изключва цените на храните и енергията, отчете през май най-слабия растеж от шест месеца.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес