Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интригите и банковите машинации зад успеха на един руски "Олигарх" в романа на Елена Морозов

04 юли 2024, 10:23 часа
Реклама

На пазара вече може да откриете завладяващия „Олигарх“ (издателство "Сиела") от Елена Морозов – роман, който съчетава интимно познаване на кръговете на властта в Русия, създаването и обуздаването на властимащата вихрушка, и откровено разкриване на алчността и наглостта, които стоят в основата на световната финансова криза от 2007–2008 г.

Реални събития

В тази своеобразна „приказка за стълбата“ предпочелият конфиденциалност автор зад псевдонима Елена Б. Морозов преплита реални събития с фикция, за да нарисува безмилостен портрет на користолюбието и покварата, пропили света на богатите.

Още: "Седем дни през юни" - романтичната история за двама писатели на Тия Уилямс

Сюжетът

Пътят на младия Григори Юрдин започва на гробището на Перм. Момчето, загубило баща си и майка си, успява да намери своето място в приказката на света. Първенец на випуска си и брилянтен шахматист, той усеща навреме вятъра на промяната в своята родина и се оказва на правилното място по време на началните стъпки на приватизацията. С остър ум, комбинативен по природа, Григори насочва събитията в желаната посока, а мечтите му далеч надхвърлят руските граници – с развитието на своята бизнес империя апетитите му се насочват към света на международните финанси.

Същевременно зад фасадата на успешен бизнесмен се крие и момче, което търси своето лично отмъщение. А човекът, който не дава покой на душата му, е арогантен и властен французин, който си мисли, че всичко му е позволено в периода на разпада на Съветския съюз и несигурното и объркано съграждане на новата руска държавност.

Прелитайки между Лондон, Париж и Ню Йорк, Григори не усеща, че скоро черната дупка в центъра на Москва ще го привлече силом обратно там, откъдето е тръгнал като амбициозен младеж.

Още: Откъс от "Среща за игра" от Алекс Дал

Защото всеки има дългове за плащане. Дори и един всемогъщ олигарх.

Напрегната и различна, „Олигарх“ е смайваща литературна шахматна нотация, осеяна от морални „мини“, от двете страни на които няма добри или лоши – само пешки и офицери в големия театър на съдбата.

Смразяващият психологически трилър "Среща за игра" на Алекс Дал ще изправи косите ви

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес