Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"На ГЕРБ не му се управляваше много, просто бяхме отговорни": Борисов обяви бойкот на всякакви нови преговори

04 юли 2024, 09:53 часа
Реклама

"Моята работа беше до вчера - победих категорично на изборите, а не ялово. Това "Борисов и Пеевски" вече рухна. Големите репортажи как сме купували "Величие" вече рухна. Показаха си вече лидера на новата сглобка Костадин Костадинов, той е новият Пеевски."

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента ден, след като предложеното от него правителство с проектопремиер Росен Желязков бе категорично отхвърлен в пленарна зала. По време на самото гласуване пък групата на ДПС се разцепи и гласува 30:15 в полза на кабинета, а разцеплението доведе до война между почетният лидер Ахмед Доган и съпредседателя на партията Делян Пеевски.

"Искам и аз да си излея душата, да си направя внушенията сега, защото не мога повече да допускам лъжи. Защото Петков и Пеевски всеки ден бяха заедно в кабинета си. Няма да ви позволя да връзвате две имена, за да ви оживеят билбордовете и плакатите", обясни още Борисов в кулоарите.

Още: Провалът на първия мандат и разцепването в ДПС: Анализ на Светослав Малинов (ВИДЕО)

Той потвърди, че ГЕРБ повече няма да участват в никакви преговори в 50-ото Народно събрание. "Те си мислеха, че на ГЕРБ много му се управлява, не - просто ние бяхме отговорни. Големият компромис със сглобката го направих в името на държавата. Правителство на ГЕРБ ще има тогава, когато аз съм кандидат за премиер", каза още той.

Разцеплението в ДПС

Напрежението в парламентарната група на ДПС също бе обект на коментар от страна на Борисов: "Тази българска партия последва съдбата на всички, които са имали отлюспвания, отцепвания. Ето и при мен най-силния човек ме напусна преди години (бел.ред. вероятно визира Цветан Цветанов)", каза Борисов.

Още: Екзекуторът Пеевски срещу символа Доган - 0:1

Той припомни, че още преди да рухне ДПС е казал, че партията му няма да даде подкрепа за втория мандат. Борисов каза още, че процесите в ДПС са вътрешнопартийни неща. 

Промяна в изборната система

По повод лансираната от Борисов идея за въвеждане на промени в избирателната система при едни нови избори, лидерът на ГЕРБ сега отговори на въпрос дали би предложил такива и ако да - какви:

"Надали, тъй като за малките партии настоящата система е идеална", лаконичен бе той.

Още: АФП: България е в политическа безизходица

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес