Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене на дините за едри и сочни плодове - кога и как се прави

02 юли 2024, 09:09 часа
Реклама

Колкото и горещо да е лятото, дини няма да са сладки и сочни, ако не се извършва правилното торене. В торенето на тази градинска култура няма нищо сложно и ще трябва да добавяте добавки само три пъти на сезон.

Правилно торене на динята

Извършва се след разсаждането на разсада в лехите, след 10-12 дни. На този етап можете да използвате:

  • суперфосфат - 100 гр;
  • калиев сулфат - 30 гр;
  • амониев нитрат - 10 гр;

Съставките се добавят към 10 литра. Консумацията на тор е 2-3 литра за всяко растение.

Второто торене се извършва със същия състав, на етапа, когато растението започва активно да образува странични разклонения. Този път консумацията на разтвор се увеличава - приблизително 4-5 литра за всеки корен.

Златни правила за засаждане на дини, които всеки градинар трябва да знае

Третото торене се извършва се в периода на образуване на пъпки и образуване на яйчници. По това време дините се подхранват с пепелна инфузия, която се приготвя от 3 супени лъжици дървесна пепел и 1 литър вода. Торът се настоява в продължение на 24 часа, след което се използва за поливане на насажденията. 

Други грижи за дините в градината

Отстраняването и прищипването на излишните лози помага за получаване на големи ранни плодове.

Тъй като плодниците се образуват върху страничните издънки, основното стъбло след 6-ия лист се отрязва. При издънките от първи ред върхът се прищипва над 3-ти лист. На всеки страничен летораст от втори ред се оставя по един плод и когато достигне диаметър 3-4 см, върхът на лозата над 2-3 листа се отрязва. Всички нераждащи издънки също подлежат на отстраняване.

При дините плододават основната лоза и страничните леторасти от първи ред. Освен това едно растение, в зависимост от сорта, може да „изхрани“ от 2-4 до 5-8 пълноценни плода. Въз основа на това трябва да оформите храст, прищипвайки върховете и премахвайки излишните пасинки.

Кореновата система на динята има много висока всмукателна сила и е способна да абсорбира влага дори при влажност на почвата от 6%. Това обяснява неговата устойчивост на суша. Въпреки това напояването значително увеличава добива на дини. Първото поливане се извършва във фаза 8-10 листа, второто - по време на масовия цъфтеж, следващите - по време на образуването на плодове. В периода на узряването (10-12 дни преди прибиране на реколтата) напояването се спира, за да се избегне напукване и воднистост на плодовете.

Препоръчително е почвата да се мулчира, което ще предотврати образуването на кора след поливане и ще помогне за намаляване на непродуктивното изпарение.

Не се препоръчва да се прилага пръскане на листата, тъй като тяхната навлажнена повърхност се превръща в благоприятна среда за разпространението на патогенни микроорганизми.

Засаждане на дини и пъпеши 2024 - кои са най-добрите дати

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес