Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини орхидеята да увяхва и какво може да направите

20 юли 2023, 09:00 часа
Реклама

Орхидеите са красиви и предпочитани цветя за дома, но ако забележите, че започват да увяхват - значи имате проблем, който да решите. 

Защо орхидеята увяхва?

Цветята на орхидеята увяхват, когато завършат цъфтежа

Увяхването на вашите орхидеи може да не е нищо притеснително, а просто растението е приключило с цъфтежа си. Може да бъде придружено с пожълтяване на стъблото. През следващата година може да очаквате отново нов растеж. Това важи основно за симподиалните орхидеи, като катлея, цимбидиум или пафиопедилум.

Орхидеи: Правилното поливане за здрав и красив цъфтеж

Близост до източника на топлина

Увяхването на орхидеята може да е предизвикано от близост до източник на топлина. Цветята предпочитат влажна атмосфера, поради което са сред най-добрите растения за баня. Ако искате да ги предпазите от увяхване – отдалечете ги от климатици, печки и други подобни уреди.

Неправилно поливане

Увяхването на листата може да бъде пречинено от твърде малко или твърде много поливане.

Ако става въпрос за малко поливане - постепенно увеличете поливането, за да рехидратирате листата, като това може да отнеме известно време, може би няколко седмици. Може да поливате обилно или да накисвате дълго.

Добрата грижа за ОРХИДЕИТЕ за буен цъфтеж

Преполиване

Ако орхидеята е била преполята, корените може би са изгнили и няма как водата да достигне до листата. Това ги кара да увяхнат. Те трябва да се отрежат и растението да се постави отново в саксия с пресен компост.

Поддържайте растението влажно, за да стимулирате нов растеж. При повторно засаждане се уверете, че знаете как да подрязвате правилно орхидеята.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес