Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

148 дни до Париж 2024: Шампионът Георги Мърков - от Мюнхенското клане до атентата в Швеция

01 март 2024, 07:00 часа
Реклама

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Олимпийските игри в Мюнхен са най-черната олимпиада в историята на човечеството. На 5 септември 1972 година се разиграва кървав атентат, придобил по-късно популярност като "Мюнхенското клане". Загиват 17 души, а един от тях е пряк съперник на Георги Мърков - българският шампион по борба, чийто живот остава белязан на два пъти от терористични атентати.

Мюнхенското клане отнема живота на съперник на Георги Мърков

Мюнхенското клане е подхванато в нощта на 5 септември от палестинската терористична организация "Черния септември", която пленява 11 заложници от олимпийския отбор на Израел. Сред загиналите е и борецът, срещу когото Георги Мърков трябва да се изправи в първата си среща на тепиха. До двубой между двамата обаче така и не се стига...

Един от най-противоречивите моменти след атентата в Мюнхен е произнесената фраза от президента на Международния олимпийски комитет Ейвъри Бръндидж: "Игрите трябва да продължат". И Олимпийските игри действително продължават, въпреки кошмарния атентат, отнел живота на двуцифрен брой участници.

Мюнхенското клане

Георги Мърков става олимпийски шампион по борба в Мюнхен

Организаторите на олимпийския турнир по борба теглят нов жребий за първи съперник на Георги Мърков. Българският състезател и неговите съотборници първоначално са в невидение дали въобще Игрите ще продължат. Състезанието обаче продължава в тягостна обстановка, а Мърков бие всички наред, за да стане олимпийски шампион.

Златният медал на Мърков е една от общо шестте олимпийски титли за България на Игрите през 1972-ра. Страната ни завоюва общо 21 медала, но горчивият привкус от атентата остава; и най-вече от решението на организаторите Олимпийските игри да продължат така сякаш нищо не се е случило.

Георги Мърков

Георги Мърков и втората му среща с тероризма

Съдбата на Георги Мърков обаче му е подготвила нова среща с терористичен акт. Само 12 години след Мюнхенското клане той отново среща отблизо терорист, но този път не е просто безпомощен наблюдател, а е в епицентъра на събитията, превръщайки се в истински герой.

През 1984 година Георги Мърков вече е треньор на националния отбор на България, като води тима и на Европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция). Там се разиграва и нова страшна сцена в живота на Мърков: на тепиха, по време на схватка, влиза мъж с букет цветя. А зад букета мъжът крие карабина.

Мърков обезврежда терориста и предотвратява атентата

В залата настава истинска суматоха, като хората се разбягват и започват да залягат по земята. В този момент храбрият Георги Мърков изчаква терориста да се обърне с гръб, за да го атакува и да му избие оръжието. Терористът е обезвреден, а близо 15 000 зрители в залата бурно аплодират българския герой, спасил човешки животи.

За геройската си постъпка Георги Мърков е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба. По-късно той става и първият олимпийски шампион на България, който дарява медалите си на Музея на спорта при Националния стадион "Васил Левски" - жест, който не всеки шампион е готов да направи.

Георги Мърков е един от 55-те олимпийски шампиони на България. Но и шампион, който се отличава от останалите. От олимпийската си титла в условията на разтърсващото Мюнхенско клане през 1972 г. до геройското предотвратяване на атентата на Европейското по борба в Швеция през 1984 г. 

Георги Мърков - един български олимпийски шампион, чиято геройска постъпка е по-ценна от всеки медал.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ДНИТЕ ДО ПАРИЖ 2024": Точните мерници в 6-звездния елитен клуб на България

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.
Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес