Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британската звезда на Формула 2 Оли Беърман с грандиозен пробив във Формула 1

04 юли 2024, 15:34 часа
Реклама

Звездата от Формула 2 Оли Беърман, който е младши пилот на Ферари, си осигури място във Формула 1 от следващия сезон, след като се съгласи на многогодишен договор с американския отбор Хаас. 19-годишният младеж впечатли света на Формула 1, когато в Саудитска Арабия замени в късен етап  на уикенда Карлос Сайнц във Ферари. Британецът спечели точки още при дебюта си с превъзходно каране, завършвайки на седмата позиция.

Официално: Оли Беърман ще се състезава за Хаас

В момента Беърман се състезава във Формула 2 с отбора на Према и взе първата си победа за сезона и четвърта в кариерата си през миналия уикенд в Австрия в спринтовата надпревара. Той съчетава тези задължения с ролята си на резервен пилот за Хаас и Ферари във Формула 1. Тази година той ще запише шест участия с Хаас в тренировъчните сесии, като третото от тях ще бъде този уикенд на Силвърстоун.

"Трудно е да се опише с думи колко много означава това за мен", каза Беарман. "Да кажа на глас, че ще бъда пилот от Формула 1 за Хаас, ме кара да бъда изключително горд."

19-годишният Беърман - горд да бъде пилот на Хаас

"Да бъдеш един от малкото хора, които могат да правят това, за което са мечтали като деца, е нещо наистина невероятно. На Джийн Хаас (собственикът на Хаас), Аяо Комацу (шеф на екипа на Хаас) и на всички в Хаас благодаря, че повярвахте в мен и че ми се доверихте да представлявам вашия отбор", добави още Беърман.

Оли Беърман

Беърман не пропусна да отдаде благодарностите си и към отбора на Ферари: "Благодаря на всички в Академията на Скудерия Ферари, просто без вас нямаше да съм тук. Благодаря ви, че още от Формула 4 ме подготвяте за тази невероятна възможност и знам, че ще дам всичко от себе си."

От Формула 4 до "пълен работен ден" във Формула 1

Шефът на отбора на Хаас Аяо Комацу добави: "Вълнуващо е да можеш да дадеш на толкова талантлив млад пилот като Оливър Беърман първото му място на пълен работен ден във Формула 1. Той се превърна в невероятно зрял пилот под ръководството на Академията на Скудерия Ферари и светът се убеди в това, когато бе повикан в последния момент, за да се състезава в Гран при на Саудитска Арабия."

"Оливър доказа, че е повече от готов за задачата, и ние сами се убедихме в това, като го качихме в автомобилите Хаас по време на нашите тренировъчни сесии през последните два сезона. Очакваме с нетърпение да продължим да го развиваме като пилот и да се възползваме от предимствата на неговия талант - както в автомобила, така и извън него", каза още Комацу.

Оли Беърман

След като Нико Хюлкенберг ще премине към отбора на Заубер догодина, а договорът на Кевин Магнусен изтича в края на 2024 г., остава едно място, което все още е свободно в Хаас. Естебан Окон от Алпин е основният претендент за позицията, като се смята, че Валтери Ботас от Заубер също може да заеме поста. Магнусен също има шанс да си пробие път в борбата за запазване на мястото си, ако успее да задържи доброто представяне от последното състезание в Австрия, където завърши на осмата позиция.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кой ще замени Окон? Сайнц в Уилямс? Какво ни очаква във Формула 1 през следващия сезон?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес