Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този вид алкохол повишава холестерола двойно и запушва съдовете

14 март 2023, 05:10 часа

Консумацията на алкохол може да повиши нивата на холестерола в организма, особено на "лошия" LDL холестерол. Това се дължи на факта, че алкохолът може да допринесе за производството на триглицериди, които могат да увеличат LDL холестерола и да намалят HDL холестерола, който е "добрият" холестерол и помага за премахването на излишния холестерол от организма. 

Освен това пиенето на алкохол може да увеличи риска от развитие на други здравословни състояния, които могат да повишат нивата на холестерола, като затлъстяване, диабет и чернодробни заболявания.

Лекар: Този алкохол разяжда черния дроб след няколко глътки

Важно е да се отбележи, че умерената консумация на алкохол, която се определя като до едно питие на ден за жените и до две питиета на ден за мъжете, може да не окаже значително влияние върху нивата на холестерола или цялостното здраве. Прекомерната консумация на алкохол обаче може да бъде вредна и да увеличи риска от множество здравословни проблеми, включително висок холестерол. Затова е важно да консумирате алкохол в умерени количества или да го избягвате напълно.

Калоян Мирчев
Калоян Мирчев Отговорен редактор
Новините днес