Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е да се ядат кисели храни?

26 октомври 2024, 17:39 часа

Д-р Наталия Балан обяснява как яденето на кисели храни влияе на тялото ви. 

Влияние на киселите храни върху здравето

Лекарят изброява следните ефекти:

  • подобряване на храносмилането
  • намаляване на риска от сърдечни заболяваания
  • по-лесно контролиране на теглото
  • подобряване на оралното здраве
  • контролиране на нивата на кръвната захар
  • намаляване на риска от дехидратация

„Пробиотиците, произведени чрез ферментация на храни като кисело мляко, могат да помогнат за облекчаване на храносмилателни проблеми. Киселите храни могат също така да стимулират производството на слюнка и храносмилателни сокове, подпомагайки храносмилането и усвояването на хранителни вещества, което може да помогне за предотвратяване на проблеми като подуване на корема и лошо храносмилане", казва лекарят.

В тези храни има най-много витамин К

Експертът допълва, че киселите храни са богати на витамин С. Много киселинни храни, като цитрусови плодове, са богати на витамин С, който може да поддържа имунната система, да подобри здравето на кожата и да подобри усвояването на желязото.

Те могат да намалят риска от сърдечни заболявания. Тези храни често са богати на антиоксиданти, така че могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Киселите храни могат да подобрят вкуса на храните. Консумацията им може да насърчи по-здравословни хранителни навици.

Киселите храни ще помогнат за ограничаване на апетита за храна и ще насърчат чувството за ситост, което ги прави полезни за управление на теглото. Редовната консумация на кисело мляко може да помогне при загуба на тегло при хора със затлъстяване.

"Киселинността в киселите храни може да помогне за намаляване на количеството вредни бактерии в устата ви и да намали риска от орални здравословни проблеми. Но ги консумирайте умерено, тъй като те могат да повлияят негативно на зъбния емайл", казва експертът.

Киселите храни могат да помогнат за регулиране на кръвната захар, което може да бъде полезно за хора, които контролират диабет. Киселинните храни като черешите съдържат химичните антоцианини, които могат да предпазят от диабет тип 2.

Много киселинни храни, като цитрусови плодове, съдържат големи количества вода. Те помагат за избягване на дехидратация и поддържане на общия баланс на течностите в тялото, казва още лекарят.

Какво да ядем за здрави бели дробове?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес