Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се яде боб всеки ден?

26 септември 2024, 12:57 часа

Бобът е универсален и бюджетен продукт, чиято ежедневна консумация може да осигури изключителни ползи за здравето особено ако е необходимо да се поддържат нормални нива на холестерола.

Ползи от консумацията на боб

Топ диетологът д-р Анет Снайдер споделя пред Health Digest, че фасулът е богат на висококачествени хранителни вещества.

„Фасулът съдържа малко по-малко мазнини и наситени мазнини от другите бобови култури, но същото количество фибри и протеини. По-голямата част от фибрите са разтворими, което може да понижи нивата на холестерола. Една чаша варен боб съдържа 13,1 грама фибри, според USDA. Клиниката в Кливланд препоръчва повечето възрастни да консумират между 22 и 34 грама фибри на ден, в зависимост от пола и възрастта.

Леща или боб - кое е по-полезно

Отбелязва се, че възрастни, които са участвали в проучване от 2021 г. и са яли по една чаша боб всеки ден в продължение на четири седмици, са успели да намалят нивата на холестерола си. Това проучване предоставя убедителни доказателства в подкрепа на теорията, че ежедневното ядене на боб може ефективно да намали както „лошия“ холестерол (липопротеини с ниска плътност, или LDL), така и общия холестерол.

„Бобът може да се използва вместо животински протеини, които са с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Съчетава се добре в яхнии и в ястия с чили. Фасулът е страхотен и в студени салати с друг боб, царевица и нарязани зеленчуци“, казва диетологът Анет Снайдер.

Белият боб съдържа голямо количество фибри и има благоприятен ефект върху червата, премахвайки токсините от него. Но ако човек има някакви чревни заболявания, той трябва да използва боба внимателно, в зависимост от индивидуалната му реакция.

Червеният боб се различава от белия по това, че съдържа големи количества протеини, калий и магнезий. Препоръчва се за хора със сърдечно-съдови заболявания.

Черният боб е богат на витамини от група В и е полезно за функционирането на нервната система. Друг вид от този продукт е боб мунг, с други думи златни зърна, които съдържат голямо количество мед и цинк. Подпомага по-доброто усвояване на желязото в кръвта и производството на полови хормони.

Диетологът препоръча зелен фасул за тези, които следят фигурата си. Продуктът е с ниско съдържание на калории и също така съдържа голямо количество фибри и витамин С. Експертът споделя, че дневната норма на порциите фасул не трябва да е повече от 50-200 грама наведнъж.

Защо ТРЯБВА да накисвате боба преди готвене?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес