Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари: Това са най-вредните храни за дебелото черво

01 юли 2024, 14:06 часа

Храненето играе ключова роля за здравето на дебелото черво и превенцията на опасни заболявания. Някои храни предпазват тялото от сериозни заболявания, докато други, напротив, само провокират развитието възпалителни процеси и тежки заболявания.

Реклама

Най-вредните храни за дебелото черво

Както отбелязват руските лекари д-р Александър Мясников и хирургът Бадма Башанкаев, най-често срещаният рак, свързан с лошото хранене, е ракът на дебелото черво. Появява се поради излишък от сладкиши и ултрапреработени храни в диетата.

Лекар: 5 фактора, които са пагубни за здравето на дебелото черво

Експертите припомнят, че ултрапреработената храна включва храна е с високо съдържание на сол, захар, различни консерванти и овкусители. Този списък включва и колбаси, които са познати на мнозина, отбелязват лекарите.

"Ситуацията става още по-опасна, ако човек практически не яде зеленчуци, плодове и зеленчуци. В края на краищата тези продукти съдържат много фибри, което има благоприятен ефект върху храносмилането. Подуване, диария или запек са признаци на лошо храносмилане, които могат да бъдат симптоми на рак", добавят лекарите.

Експертите препоръчват по-внимателно да следите диетата, да не забравяте да пиете достатъчно вода, да се откажете от лошите навици, да коригирате моделите на сън и да избягвате стреса.

Как да намалите риска от чревни проблеми?

Има няколко начина да помогнете на вашето дебело черво да работи правилно. Можете да започнете, като прегледате диетата си и следвате следните указания:

Увеличете приема на фибри. Жените се нуждаят от 25 грама фибри на ден, докато мъжете се нуждаят от 38 грама. Фибрите съдействат за предотвратяване на запек. Храните, богати на фибри, включват плодове и зеленчуци като малини, круши, ябълки, банани, портокали, варени артишок, грах, броколи и царевица, както и пълнозърнести храни и бобови растения.

Ограничете консумацията на червено месо и избягвайте преработените меса. Според Canadian Cancer Society, храненето с високо съдържание на червено месо (говеждо, свинско, агнешко и козе) и преработено месо увеличава риска от колоректален рак. Рискът се увеличава с изяденото количество.

Има и редица промени в начина на живот, които можете да направите, за да подпомогнете здравето на дебелото черво:

  • Ограничете приема на алкохол. Според Canadian Cancer Society пиенето на около три питиета на ден може да увеличи риска от колоректален рак с 1,5 пъти в сравнение с тези, които не пият. Рискът е повишен както при мъжете, така и при жените, но мъжете са по-засегнати.
  • Не пушете. Пушенето на тютюн също увеличава риска от развитие на колоректален рак и този риск нараства както с продължителността на вредния навик, така и с изпушеното количество.
  • Увеличете физическата си активност и спортувайте редовно. Упражненията подобряват мускулния контрол и желанието за ходене до тоалетна и помагат за поддържане на здравословно телесно тегло.

Лекар: 2 евтини зеленчука, които са най-полезни за дебелото черво

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес