Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Вашингтон Украйна ще чуе, че е твърде корумпирана за НАТО: The Telegraph

03 юли 2024, 14:33 часа
Реклама

На предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли на Украйна ще ѝ бъде казано, че в момента е твърде "корумпирана", за да се присъедини към Алианса. Това съобщава британският вестник The Telegraph, позовавайки се на свои източници.

Още: "Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

Допълнителни стъпки пред Киев

Военният съюз ще изисква "допълнителни стъпки" от Киев, преди да се придвижат преговорите за членство, твърди високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

Позицията ще бъде изложена в писмен вид в комюнике на НАТО, което ще бъде подписано на годишната среща на върха на Алианса на 9-11 юли.

Още: Орбан за предложението към Зеленски за "прекратяване на огъня": Не му хареса много

Снимка: Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски, Getty Images

"Тъй като те продължават да осъществяват тези реформи, искаме да ги похвалим, искаме да говорим за допълнителни стъпки, които трябва да бъдат предприети, особено в областта на борбата с корупцията. Това е приоритет за много от нас на масата", казва цитираният служителят пред The Telegraph.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за бързо членство в НАТО след края на войната, подпалена от Владимир Путин, за да се предпази украинската страна от бъдещо нахлуване. Това би принудило САЩ и Европа да застанат в защита на Киев в случай на руско нападение.

Още: Киев: Изслушваме съветите, но териториални отстъпки за Москва няма да има

САЩ блокират "необратимия" път на Украйна за членство в НАТО

Само че корупцията е пречка в последните разговори между държавите членки на НАТО за това дали да се предложи на Украйна конкретен график за присъединяване към Алианса. САЩ блокират британските и европейските усилия за писмено формулиране на "необратим" път към членство на Украйна в НАТО, съобщи наскоро британското издание.

Добавя, че от разпадането на Съветския съюз насам Украйна страда от корупция, особено във въоръжените си сили. Зеленски уволни военни началници като част от усилията за ограничаване на проблема, особено в областта на обществените поръчки в отбраната.

Американският президент Джо Байдън повдигна въпроса за "значителната корупция" в интервю за списание Time тази година, по време на което изключи възможността да подкрепи "натонизацията на Украйна".

Дипломати и служители на НАТО са предоставили на Украйна списък с реформи, които ще се очаква тя да извърши, преди да реализира амбициите си за членство, съобщава представител на американската отбрана.

Още: НАТО изпраща постоянен специален пратеник в Киев

Какво още се очаква да предложи НАТО на Украйна?

Съюзниците от НАТО все още не са постигнали съгласие по въпроса дали трябва да надградят изявлението, което направиха миналата година на срещата си на върха в литовската столица Вилнюс, за да направят предложението си към Киев "необратимо".

Очаква се на тазгодишната среща те да предложат допълнителни системи за противовъздушна отбрана, включително Patriot.

Въпреки липсата на обещания от страна на НАТО, почти 20 държави са подписали двустранни споразумения за сигурност с Украйна. Те ще се съберат, за да отбележат тези нови пактове в съвместно изявление на срещата на върха на НАТО.

Още: САЩ ще позволят на Украйна да стреля по-дълбоко в Русия - при един определен сценарий

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес