Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тази салата за здрави и чисти черва, здравен съвет за деня, 14 август

14 август 2024, 11:29 часа

Лятото и ранната есен са време, когато има почти всякакви сезонни зеленчуци, от които можете да приготвите голямо разнообразие от салати. Но освен вкусни, тези ястия са и полезни за червата.

Краставици, домати, репички, тиквички, патладжани, ряпа, градински билки и много други зеленчуци се използват активно при приготвянето на различни салати. Благодарение на голямото количество фибри, витамини и минерални компоненти, тези ястия спомагат за поддържането на функционирането на цялото тяло като цяло и по-специално на червата, споделя руският гастроентеролог д-р Екатерина Кашух.

Най-добрата салата за червата

"Салатата, приготвена от сурови зеленчуци, се нарича "Четка", тъй като се смята, че тяпочиства червата от вредни вещества. Този вид салата все още е здравословна, защотосъдържа фибри и витамини, подхранва добрата чревна микрофлора и спомага за нормалното изхождане. Важно е да подберете зеленчуците, които най-много харесвате за салатата и да ги приготвите правилно", казва специалистът.

Лекар: 2 начина за подобряване здравето на червата, които ще ви изненадат

"Основната рецепта за салата "Четка" се състои от сурови зеленчуци, настъргани на ситно ренде - цвекло, моркови и бяло зеле . Това е най-популярният вариант, сервира се в заведения за обществено хранене и често се използва в различни диети за отслабване. Последното се дължи на ниското съдържание на калории: 100 гр зеленчуци ще напълнят купа, но съдържат по-малко калории от един шоколадов бонбон. Тези зеленчуци съдържат много витамини и минерали, необходими за нормалното функциониране на организма, а също така съдържат растителни фибри - диетични фибри, които имат благоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт", допълва гастроентерологът.

Лекарят обяснява още, че зеленчуците, съдържащи фибри, осигуряват питателна среда за чревната микробиота, а също така помагат на червата да се пречистят от несмлени остатъци от храна, подобряват микрофлората и имат благоприятен ефект върху метаболизма.

Не трябва обаче да преминавате към диета изключително от тази салата. Трябва да е част от балансирана диета и в идеалния случай да се комбинира с протеини и мазнини. Освен това при заболявания на стомашно-чревния тракт суровите зеленчуци не са полезни.

„Язвеният колит и острите чревни инфекции са противопоказания за добавяне на тази салата. По-добре е хората с такива диагнози да предпочитат термично обработените зеленчуци”, съветва лекарят.

Лекар: Това е най-добрият чай за червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес