Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 2 начина за подобряване на здравето на червата, които ще ви изненадат

07 август 2024, 10:57 часа

Активната консумация на фибри и консумацията на достатъчно вода са два от начините за подобряване на здравето на червата.

Начини за укрепване на здравето на червата

"Има още два начина, които са изненадващи за много хора - физическите упражнения, укрепването на психичното здраве помагат за предпазване от възпалителни заболявания на червата (IBD) - улцерозен колит и болест на Крон", споделя пред MedicalXpress гастроентерологът Виктор Чедид, служител на клиниката Майо.

Лекар: Това е най-добрият чай за червата

Лекарят обяснява, че растителните фибри са от решаващо значение за защитата на червата от възпаление. Трябва да консумирате от 30 до 40 грама от този хранителен компонент на ден. Зеленчуците, плодовете, горските плодове, бобовите растения и пълнозърнестите храни са богати на фибри. Също така, не забравяйте за здравословните мазнини, открити в семената, ядките, зехтина и водата. Препоръчително е да пиете до осем чаши вода на ден.

Д-р Чедид отбеляза, че упражненията са полезни не само за здравето на сърцето и белите дробове. Те също така поддържат имунната система и храносмилателния тракт. Лекарят добавя, че грижата за психичното здраве помага за предотвратяване на улцерозен колит и болестта на Крон.

"Многобройни проучвания потвърждават, че рискът от развитие на синдром на раздразнените черва, функционална диспепсия, дисфункция на тазовото дъно, запек и други стомашно-чревни патологии е повишен при хора, които са претърпели психологическа травма в детството или по-късна възраст", казва специалистът.

"Последните изследвания показват, че някои хранителни вещества, които пациентът яде или елиминира от диетата, са важен компонент на психичното здраве. Хората, чиято диета е балансирана, имат по-ниски нива на тревожност. Установено е, че диетите, богати на зеленчуци, плодове, месо, риба и пълнозърнести храни, имат по-положително въздействие върху резултатите от психичното здраве, отколкото диетите с високо съдържание на преработени храни, наситени мазнини и сладкиши. Някои хранителни вещества могат да повишат ефективността на лекарствата, използвани за лечение на депресия , като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина или SSRI", казва специалистът.

"Но е важно да се разбере, че докато храненето влияе върху психичното здраве, има и обратна връзка. Хората с депресия са по-малко склонни да се грижат за приготвянето на здравословна храна и получаването на необходимите хранителни вещества, а апетитът им може да бъде силно намален поради проблеми с настроението и активността. Ако пациентът се бори с депресия или други психични проблеми, струва си да се прецени неговият прием на определени хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, витамини от група В, аминикиселини", допълва още експертът.

Учени: Този алкохол е по-полезен за червата от киселото мляко, ако не се прекалява с него 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес