Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как оризът влияе на кръвното и сърцето?

25 юни 2024, 08:31 часа

Включвайки ориз в диетата си, ще направите първата крачка към поддържането на здрави кръвоносни съдове и сърце.

Оризът е една от най-разпространените и популярни зърнени култури в света, а въпросът за ползите му за здравето, включително ефекта върху кръвоносните съдове и сърцето, често буди интерес. Бързият ритъм на живот и неправилното хранене често водят до сърдечно-съдови заболявания, така че грижата за здравето на съдовете става все по-важна. Но в случая оризът е изключително полезен за кръвоносните съдове и помага за поддържането на тяхното здраве.

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Консумацията му предпазва кръвоносните съдове от оксидативен стрес, понижава кръвното налягане, предотвратява развитието на атеросклероза и поддържа нормално тегло, съобщава изданието The Health Site. 

Ползи от консумацията на ориз

Ползите от ориза се определят от неговия състав:

  • протеини – до 8%;
  • мастни киселини - до 7%
  • сложни въглехидрати - около 85%
  • витамини B, E, H, PP, K;
  • незаменими аминокиселини;
  • около 40 макро и микроелемента;
  • растителни влакна;

Такъв богат състав прави ориза изключително здравословен продукт. Калоричното му съдържание в суха форма може да се счита за средно (варира в зависимост от вида на зърнената култура). При варене оризът поема много вода и набъбва, което го прави диетичен продукт. В допълнение към диетичните свойства, той има и редица полезни качества.

Оризът съдържа значителни количества антиоксиданти като флавоноиди и полифеноли, които помагат за защитата на съдовата система от вредното въздействие на свободните радикали. Тези антиоксиданти помагат за предотвратяване на оксидативния стрес, намаляват възпалението и подобряват съдовата функция.

Редовната консумация на ориз може да помогне за намаляване на високото кръвно налягане. Магнезият, калият и фибрите, открити в ориза, са ключови компоненти, които помагат за намаляване на кръвното налягане и поддържането му нормално. Освен това оризът е продукт с ниско съдържание на натрий, който също има положителен ефект върху кръвното налягане и може да помогне за предотвратяване на развитието на хипертония.

Редовната консумация на ориз може да помогне за предотвратяване на развитието на атеросклероза, заболяване, характеризиращо се с образуването на холестеролни плаки по стените на артериите. Това е така, защото оризът е с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, но е богат на специални вещества като рибено масло и фитостероли, които помагат за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта.

Оризът е отлична храна за поддържане на нормално тегло и предотвратяване развитието на затлъстяване. Съдържа фибри, които подпомагат усвояването на храната и осигуряват бързо засищане, което помага за контролиране на апетита и намаляване на риска от преяждане. Освен това оризът е с ниско съдържание на мазнини и калории, което също има положителен ефект върху поддържането на теглото в норма.

Много вкусен постен ориз с кашу и зеленчуци

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес