Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които НЕ трябва да ядете в средата на деня

19 октомври 2024, 14:17 часа

Някои храни не предизвикват прилив на сила и бодрост, а неустоимо желание за сън и точно те е по-добре да не се консумират в средата на деня, според изданието The Health Site. Здравният портал съобщава, че списъкът с тези продукти включва бадеми, храни със съдържание на бързи въглехидрати, овесени ядки и банани.

Храните, които не трябва да се ядат по средата на деня 

Бадеми - тази ядка е много полезна, тъй като съдържа много витамини и минерали. Съдържа обаче и излишък от магнезий, който има успокояващ ефект върху нервната система, предизвиквайки силно желание да прекарате поне няколко минути в неподвижно положение.

Какво да ядем за здрави бели дробове?

Бързи въглехидрати - това са кифли, тестени изделия, бял хляб – всички тези продукти не доставят енергия, а изчерпват нейните запаси. Освен това, колкото повече сладкиши или кифли със сладко изядете през деня, толкова по-силно ще е желанието ви за сън.

Овесените ядки съдържат много триптофан - вещество, което предизвиква усещане за комфорт, тихо спокойствие и дори лека умора. Така че желанието да поспите по време на обедната почивка е напълно разбираемо, ако предпочитате да ядете тази храна за закуска.

Банани - плодовете са богати на калий, който е полезен за сърдечната система и има благоприятен ефект върху сърдечната дейност. Но можете също да „коригирате“ режима си на сън, ако развиете навика да ядете банани вечер. Консумацияа на банан преди 21 часа подобрява значително качеството на съня и помага при безсъние, според изданието. 

Освен това тези плодове съдържат 6% от дневната нужда от фолиева киселина, която помага в борбата с депресията.

Ако мускулите ви са много болезнени след тренировка, това може да означава недостиг на магнезий в тялото ви. Това вещество се намира в бананите, което може да помогне за изграждането на мускулите, както и за мускулната релаксация и синтеза на протеини. Освен това калият в бананите помага да се възстановите по-бързо след тренировка, пише изданието .

Бананите също съдържат триптофан, полезен микроелемент, който помага в борбата с безсънието, гнева, тревожността и депресията. Тези плодове са с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий, така че бананите имат положителен ефект върху кръвното налягане и също така минимизират риска от инфаркт и инсулт.

Растителните влакна, съдържащи се в банана, са храна за чревните бактерии, те са важни за поддържането на здравето на микробиотата. Добрите чревни бактерии съдействат за по-висок имунитет, способността на организма да ни защитава от вируси и бактерии.

Лекар: Спрете да ги ядете още сега, тези храни са по-вредни от цигарите, здравен съвет за деня, 18 октомври

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес