Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо опитните градинари засаждат зеле до картофите?

08 април 2024, 06:45 часа

Съвместимостта на картофи и зеле в градината често е от интерес за градинарите - зелето се счита за подобрител на вкуса на кореноплодния зеленчук.

Засаждане на зеле до картофите - ползи

Зелето е подходящо за засаждане до картофи, тъй като има плитка коренова система, която няма да се конкурира за пространство с картофените клубени. Тези култури не споделят общи заболявания.

При засаждане на картофи сложете това в дупката, за да е богата реколтата им

Второто предимство е спомагането за балансиране на азота. Излишъкът от азот вреди на картофите - забавя узряването и намалява размера на клубените и увеличава чувствителността към болести като мана. Недостигът на азот също е лош - появява се хлороза, забавя се развитието и намаляват добивите.

Комплексният стартов тор с азот, приложен при засаждане на картофи, дава начален тласък, но не е достатъчен за целия вегетационен период. Поради това се използва многократно азотно торене приблизително месец или два след засаждането. Някои градинари добавят азот по време на хълмиране. Но ако добавите малко повече от необходимото, ефектът ще бъде обратен - картофите ще започнат да растат върхове, сочни и крехки, в ущърб на количеството и качеството на клубените.

До края на май има още време за засаждане на къснозреещи сортове зеле с картофи. Ще има достатъчно време за оформяне на глави зеле. Къснозреещите сортове, с добра грижа, ще могат да оцелеят в горещия период.

Засадете семената в шахматна схема между хребетите на картофите. Навлажнете мястото на засаждане, изкопайте почвата, добавете компост или още по-добре, изгнил оборски тор. Ако в момента няма органична материя, заменете я с амофоска. Полейте отново и засадете семената. Поддържайте влагата на мястото за засаждане на зеле, което е лесно да се направи при поливане на основната култура. Поливайте в умерени количества и без преовлажняване на почвата. Зелето с удоволствие ще „изпие“ излишната вода.

След като зелето поникне, поръсете с костно брашно и мулчирайте в ред с угнил компост. Нанесете хумус чрез вкопаване, когато стъблата на картофите достигнат 15 см височина, така че да стърчат само върховете.

Отново мулчирайте оголените площи. Използвайте оборски тор или компостна запарка на всеки 2 седмици, като поливате зелето обилно. Леко влажна и хладна среда ще позволи на картофите да растат големи, а на зелето - да се избегне завиване и напукване на главите.

Има прости правила за поливане на зеле и картофи, засадени в една леха. Полива се сутрин и в зависимост от времето. Ден със слаб дъжд ще осигури повече от достатъчно вода - няма нужда да поливате, когато ръми. Проверете дали растенията се нуждаят от вода, като натиснете пръста си на 5 см в почвата. Ако почвата изглежда влажна, можете да пропуснете поливането този ден. Силен дъжд ще осигури вода за няколко дни.

В бъдеще спрете да поливате картофи, когато листата започнат да пожълтяват и умират, и поливайте зелето в корена само когато почвата е суха до споменатите 5 cm. Първата реколта ще бъде на картофите.

Засаждане на картофи 2024 - кои са най-добрите дати през април

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес