Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засадете ги точно сега: Тези растения ще направят почвата по-плодородна

04 октомври 2024, 15:23 часа

Градинарите с опит знаят, че точо сега е подходящият момент за засаждане на определени растения, които ще направят почвата по-плодородна.

Растенията, която трябва да засадите сега за плодородна почва

Зърнените култури насищат добре почвата с азот, калий, фосфор и протеини, разхлабват добре почвата, отблъскват нематодите и потискат плевелите. Препоръчително е да засеете ечемик, овес, ръж и пшеница там, където планирате в бъдеще да отглеждате култури от семейство Пасленови, тикви и тиквички.

Как бързо да възстановите плодородието на почвата - 5 работещи метода

Периодът е подходящ за засаждане на някои бобови култури - това са лупина и детелина, люцерна и фий, грах и леща, сладка детелина. Те насищат почвата с азот и фосфор, разхлабват я, подобряват влагата и пропускливостта на въздуха, устояват на растежа на плевелите. След тях добре растат кореноплодни зеленчуци, растения от семество Пасленови, зеле, тиквички, тиква и зеленчуци.

За насищане на почвата с калий и фосфор се засяват синап, рапица, маслодайна ряпа, соя и рапица. Тези растения ще прогонят нематодите и телените червеи. След тях е добре да се засаждат домати, кореноплодни зеленчуци, краставици и тиквички, но не се препоръчва да се засаждат зеле и други кръстоцветни зеленчуци след тях.

Елдата също е добър зелен тор. Тя расте бързо. След нея почвата се насища с калий и фосфор, става рохкава и киселинността се нормализира. Елдата няма специални изисквания по отношение на сеитбооборота.

Фацелията е универсален зелен тор. След нея може да се засаждат всякакви зеленчуци. Има развити корени и буйна зеленина. Насища почвата с всички необходими хранителни вещества, подобрява нейната структура, отблъсква много вредители и не позволява на плевелите да растат.

В някои случаи може да се засадят наведнъж няколко вида зелен тор от различни групи.

По отношение на фацелията полезните свойства на растението не се ограничават до добрите му медоносни качества: то се е доказало и като зелен тор. Фацелията помага в борбата с плевелите: расте толкова бързо, че плевелите нямат време да пробият и да запълнят пространството на почвата. Плитката коренова система при гъста сеитба не оставя шанс на диворастящите плевели.

Зеленият тор се засажда в свободни лехи, под овощни дървета или храсти, за да запълни празното пространство: природата не обича празнотата и затова площта трябва да се засажда така, че да няма нужда да се борите с плевелите. Издънките могат да се подрязват равномерно, за да се създаде чиста тревна площ.

Окосената зелена фацелия има положителен ефект върху структурата на почвата: разхлабва почвата, насища я с полезни микроелементи и органични вещества, повишавайки плодородието. По време на процеса на разлагане листата отделят азот, който е необходим за пълното развитие на бъдещите насаждения.

Обикновено за наторяване на мястото зеленият тор се изкопава преди цъфтежа. Есенните култури могат да бъдат окосени и оставени до пролетното копаене.

4 начина да забравите за копаенето на градината

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес