Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е задължително засаждането на лозови пръчки през есента

04 октомври 2024, 13:51 часа

Есента е времето, когато природата започва да се подготвя за зимния сън, но за градинарите това е и отличен момент за засаждане на определени култури, като лозата. Макар че засаждането на лозови пръчки може да се осъществи и през пролетта, есенното засаждане предоставя няколко значителни предимства, които не бива да се пренебрегват. Това е времето, когато растението може спокойно да се вкорени и да започне своя растеж, подготвяйки се за пълноценно плододаване през следващите години.

Защо есенното засаждане е по-добро?

Есенното засаждане на лозови пръчки е предпочитано от много градинари, защото почвата тогава е все още топла от летните горещини, което подпомага по-бързото вкореняване. Освен това, зимните валежи и ниските температури поддържат почвата влажна, което допълнително спомага за укрепване на кореновата система на младите растения.

Ползите от лозовите листа, за които малцина от нас знаят

Стъпки за правилно засаждане на лозови пръчки през есента

Първата и може би най-важна стъпка е изборът на подходящо място за засаждане. Най-доброто място за лозата е на южната страна на сграда, където ще бъде защитена от студените зимни ветрове и ще получава достатъчно слънчева светлина.

Изкопаването на ямата също е ключов момент. Ямата трябва да бъде с ширина и дълбочина от около 80 см. При това, важно е горният слой на почвата да бъде отделен и смесен с хумус, дървесна пепел и минерални торове, богати на калий и фосфор. Тази обогатена почва ще предостави на лозата нужните хранителни вещества за успешен старт.

лозе, лозя

Преди да засадите лозовия разсад, важно е той да бъде добре хидратиран. Накисването на корените във вода за 12-20 часа преди засаждането ще помогне на растението да се адаптира по-добре към новите условия. Също така е важно да подрежете всички повредени корени, за да осигурите здравословен растеж.

Грижа за лозата след засаждане

След като разсадът е поставен в ямата и добре закрепен, останалата част от почвата трябва да се смесва с пясък или чакъл, за да се осигури добър дренаж. Това ще предпази лозата от прекомерно задържане на вода около корените, което може да доведе до гниене.

Ето за какво задължително трябва да се използва водата от лозата

Веднага след засаждането, младото растение трябва да бъде добре полято с около три кофи вода, за да се осигури достатъчна влага за вкореняването му. Допълнителна защита през зимата може да се постигне чрез покриване на лозата с пластмасова бутилка или полиетилен, което ще помогне да се задържи топлината и влагата в почвата.

Предимства на есенното засаждане

Засаждането на лозови пръчки през есента има едно основно предимство – времето, което растението има, за да развие силна коренова система преди началото на пролетта. През зимата, макар и да не расте над земята, лозата работи активно под почвата, укрепвайки корените си. Това й позволява да започне ранен растеж с настъпването на пролетта и да бъде по-устойчива на неблагоприятни условия.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес