Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпитан метод за засаждане на чесън - главите ще растат бързо с големината на юмрук

04 октомври 2024, 14:45 часа

Зимният чесън ще нарасне до размера на юмрук, ако добавите определен тор към почвата преди засаждането му. Благодарение на този метод ще получите отлична реколта от зимен чесън.

Как да засадите зимен чесън?

Зимният чесън ще ви изненада с реколтата си, ако добавите дървесна пепел при изкопаване на лехите. Ще са ви необходими около две чаши пепел на квадратен метър почва. Или можете да поръсите почвата с пепел след засаждането. Не трябва да добавяте пепел към дупките, тя ще изгори корените. Дупките могат да бъдат направени с горната част на пластмасова бутилка. Дълбочината им трябва да бъде приблизително пет сантиметра.

Не засаждайте лук и чесън на това място

Ако времето е влажно, няма нужда да поливате чесъна след засаждането.

Засаждане на зимен чесън

Зимният чесън трябва да се отглежда в плодородна, богата на хумус и проветрива почва. Обича слънчеви места (на полусянка образува по-малки глави и узрява по-дълго). Киселите почви също не са подходящи за него. При необходимост почвата трябва да се варува. Земята трябва да бъде почистена от плевели и мръсотия и добре изкопана.

Чесънът не трябва да се отглежда във влажни зони, където се застоява вода.

При засаждане е много важна правилната дълбочина на поставяне на скилидките в почвата. Струва си да се помни, че зимният чесън презимува в земята и въпреки че растението понася добре замръзване, струва си да засадите скилидките по-дълбоко, отколкото през пролетта. Колкото по-голяма е скилидката, толкова по-дълбоко може да се засади (средно от 5 до 8 см).

Зимният чесън се засажда на редове през 25-30 см, по 3-4 реда на леха, с разстояние между скилидките 10 - 15 см (колкото по-голяма е скилидката, толкова по-голямо е разстоянието). Скилидките се поставят вертикално в земята, с дъното надолу. След засаждането се полива обилно.

Необходимо е скилидките да се разделят не по-рано от един ден преди засаждането и е още по-добре да се направи това непосредствено преди процедурата, тъй като те бързо губят влага през дъното и впоследствие покълват много по-лошо. Препоръчително е третирането на скилидките, избрани за засаждане срещу болести, с фунгицид. След това посадъчният материал трябва да се изсуши.

Разликата между зимния чесън и пролетния чесън е, че зимният се засажда през есента, а пролетният - през пролетта. Зимният произвежда по-големи глави и узрява по-рано от засадения през пролетта (вкоренява се преди зимата и позеленява още на границата на зимата и пролетта).

При засаждане на зимен чесън сложете това в почвата, за да е богата реколтата му

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес