Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо реколтата от зеле трябва да се прибира след падането на сланата?

04 октомври 2024, 14:06 часа

Опитните градинари никога не прибират реколтата от зеле преди падането на сланата.

Защо зелето трябва да се бере след падането на сланата?

Опитните градинари прибират зелето, когато нощната температура на въздуха падне до -2 градуса, а дневната температура падне до +5-7 градуса. При такова време съдържанието на захар в зелето се увеличава и горчивината изчезва. Тоест зелето става по-вкусно.

Зелето ще издържи до пролетта, ако направите това

Трябва обаче да се има предвид, че зелето може да замръзне вече при -5 градуса, а замразените глави зеле се съхраняват лошо.

Също така е изключително важно да прибирате зелето при ясно и сухо време. Зелето, събрано в дъжда, трябва да се изсуши преди съхранение.

Замразени, напукани, повредени, недоразвити глави зеле не трябва да се оставят за съхранение: те бързо ще изгният.

Има визуални признаци, които показват, че зелето може да бъде прибрано от лехите - това са леко пожълтели долни листа, докато горните придобиват синкав цвят, а самата глава на зелето спира да расте. Зелето трябва да е плътно на пипане, така че когато стиснете главата му, можете да чуете хрускане. Що се отнася до теглото, нормата за късните сортове е 800 грама, докато ранните са много по-леки - около 300 грама.

Най-добре е зелето да се откъсне в сухо време и задължително с остър нож. Върху главата на зелето се оставя дръжка с дължина 3-4 см и няколко покриващи листа, които ще предпазят зелето от механични повреди и болести. Някои градинари предпочитат да не режат, а да изкопаят зелето заедно с корените и да го съхраняват в мазето, окачвайки го за стъблото от тавана.

Във всеки случай нарязаното зеле или дори изкопаното зеле не трябва да се суши на слънце, в противен случай бързо ще загуби влагата си и няма да издържи. По-добре е да го оставите поне 5 часа под навес навън или в хладно и сухо помещение, така че стъблото да има време да изсъхне и да не започне да гние в мазето.

Най-подходящите условия за съхранение на бялото зеле са висока влажност на въздуха (85-95%) и температура от 0 до 1 градус. Ако температурата се повиши над 4 °C, зелето ще започне да покълва. Най-простият и популярен метод за съхранение е да поставите зелето в касетки или картонени кутии и да ги сложите в мазето. Можете също така да увиете всяка глава зеле в хартия или стреч фолио на няколко слоя.

Можете да съхранявате зелките в сандъчета с пясък, но за това трябва да оставите дръжка с дължина поне 8 см. Зелето просто се забива в пясъка с дръжката надолу.

Само опитните градинари слагат кърпа с това до зелето

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес