Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветята, които НЕ трябва да засаждате в градината си

04 октомври 2024, 14:34 часа

Когато избирате цветя за вашата градина, трябва да се съсредоточите не само върху красотата им. Засаждането на определени видове във вашата градина може да доведе до сериозни проблеми. Ето кои цветя е строго забранено да се засаждат в градината.

Кои цветя не трябва да се засаждат в градината?

В никакъв случай не трябва да засаждате златна пръчица или ехиноцистис във вашата градина. Тези растения бързо превземат района и предотвратяват растежа на други култури. Особено опасно в това отношение е второто растение, известно още като луда краставица. Плодовете му се пукат и разпръскват семена на разстояние 6-7 метра.

Но също така има някои цветя, които са желани от всички градинари със своята красота и непретенциозност.

Луковиците на цветята ще издържат цяла зима, ако направите това

Известните на всички теменужки ще ви зарадват с цъфтеж от ранна пролет до замръзване. Това непретенциозно цвете може да бъде презасадено дори когато цъфти. Това означава, че представители на тази култура могат да бъдат засадени през целия сезон. Универсалните растения служат като отлична украса за тревни площи, алпинеуми и цветни лехи. Те се чувстват страхотно във висящи саксии, кашпи и контейнери.

Невен - това популярно декоративно и лечебно непретенциозно растение цъфти от началото на лятото до късна есен, украсявайки градината с ярки и плътни, златисто-оранжеви съцветия. Невените обичат слънчеви зони, но спокойно се задоволяват с лека сянка. Около началото на пролетта (април-май) сеитбата се извършва: директно в земята. Невенът понася всякакъв вид почва, с изключение на преовлажнени и сухи песъчливи почви.

Настурция - това прекрасно увивно растение изглежда изключително ефектно и може да украси всяка площ. Изглежда прекрасно, засадено в близост до огради, до стволове на дървета и храсти. Успешно се използва и като висяща или почвопокривна култура. Цъфтежът му продължава почти през цялото лято, до настъпването на слана.

Фацелия - това прекрасно декоративно растение е и прекрасен зелен тор за вашата градина. Сеитбата се извършва в края на пролетта, а за подобряване на състава на почвата - по всяко време, до септември. Предпочита леки почви, осветени места или лека сянка. Фацелията се засява на всякакви празни места. 

Аквилегия - това красиво многогодишно растение може да бъде засадено през пролетта или обратно, преди зимата. Предпочита лека сянка и влажна почва, но може да понася ярки слънчеви лъчи. Цъфтежът на това цвете продължава от пролетта до края на лятото. 

Цветята, които може да засадите през есента - студът няма да ги съсипе

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес