Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкрит е начин за спасяване от рак на 1 милион души

04 октомври 2024, 23:50 часа • 841 прочитания

Учени от Университета на Сантяго де Компостела в Испания и Международната агенция за изследване на рака (IARC) разкриха резултатите от ново проучване в The Lancet Public Health, което анализира възможните ефекти от забраната върху продажбата на тютюневи изделия. Те установиха, че това може да спаси живота на повече от един милион души по света, предаде БГНЕС.

Още: Учени: Избираме приятелите си заради сходни гени

Експерти създадоха модел, който предвижда забрана за закупуване на цигари за хора, родени между 2006 и 2010 г. Предвижда се това да предотврати значителен брой смъртни случаи, особено в страните с ниски и средни доходи. Моделът взема предвид, че тютюнопушенето в момента е основният рисков фактор за развитието на рак на белия дроб, причинявайки около две трети от всички смъртни случаи от това заболяване.

Още: Бърз кръвен тест открива мъжко безплодие със 74% точност

За да получат резултатите, учените са използвали данни за смъртността от рак на белия дроб, събрани от Световната здравна организация (СЗО) за 82 страни. Тези данни бяха приложени към 185 страни с помощта на статистическата база данни GLOBOCAN-2022. Изчисленията бяха базирани на честотата на заболеваемост сред хората, родени от 2006 до 2010 г., като се вземат предвид историческите тенденции сред пушачите и непушачите. Резултатите показват, че ако пушенето бъде напълно забранено сред следващото поколение, 40,2% от всички смъртни случаи от рак на белия дроб в тази възрастова група биха могли да бъдат предотвратени. Сред мъжете предотвратими са 45,8% от смъртните случаи са предотвратими, а сред жените 30,9 процента. Най-голямо въздействие ще бъде постигнато в страните с висок и среден доход. Изследователите отбелязват, че подобни мерки биха могли значително да намалят тежестта върху здравните системи и да удължат живота на милиони хора. Въпреки някои ограничения на проучването, то посочва значението на глобалните усилия за премахване на тютюнопушенето, особено в страните с ниски и средни доходи, където проблемът остава остър. 

Още: Нов клас антибиотици ни спасява от резистентни смъртоносни бактерии

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес