Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия изпрати в Ливан медицински консумативи за 150 000 евро

04 октомври 2024, 17:48 часа • 474 прочитания

Белгия изпрати медицински материали на стойност 150 000 евро в Ливан чрез своята структура за спешна хуманитарна помощ (B-FAST). Доставките се изпращат в отговор на искането на Ливан за помощ при продължаващия конфликт с Израел, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Ливан е въвлечен в ожесточения конфликт между Израел и подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“. Израелските сили провеждат сухопътна офанзива в района на граница с Ливан и нанасят въздушни удари срещу позиции на „Хизбула“. На фона на увеличаването на насилието правителството на Ливан се обърна към Европейския съюз за спешна помощ, пише БТА.

Още: Стачка на белгийското летище, отменени полети от и за България

В отговор Белгия доставя основни медицински материали, които са спешно необходими за подпомагане на претоварените болници в страната. Доставки от стратегическия запас на Белгия, включително ръкавици, игли, компреси, превръзки и термометри, също ще бъдат изпратени, за да се противодейства на сериозния недостиг.

"Това ескалиращо насилие създава една от най-тежките хуманитарни кризи от 25 години", каза белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбрук. Той призова за незабавно прекратяване на огъня, подчертавайки необходимостта от дипломация и мир, а не от продължаващо насилие.

Външният министър Хаджа Лахбиб също призова за деескалация, подчертавайки, че освобождаването на всички заложници и прекратяването на огъня са от решаващо значение за постигането на мир в региона.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес