Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН осъди нападението на Израел на Западния бряг

04 октомври 2024, 23:30 часа • 617 прочитания

ООН днес осъди израелският въздушен удар срещу бежански лагер в окупираните територии на Западния бряг. При атаката загинаха 18 души

„Това нападение се случва на фона на много тревожни случаи на незаконна употреба на сила от израелските сили за сигурност по време на военни операции на Западния бряг, които причиниха многобройни жертви сред палестинците и значителни щети на сгради и инфраструктура“, се казва в прессъобщение на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека в окупираните палестински територии.

Още: България се въздържа по резолюция на ООН, призоваваща Израел да спре окупацията на палестински земи

Израелската армия вчера съобщи, че при въздушния удар над бежанския лагер в Тулкарем в северната част на Западния бряг е ликвидирала местния лидер на „Хамас“ в рамките на съвместна операция между въоръжените сили и агенцията за вътрешна сигурност "Шин Бет". Това нападение е най-смъртоносното от 2000-та година насам на Западния бряг, територия, окупирана от Израел от 1967 г. насам, каза пред АФП служител от палестинските служби за сигурност. За Върховният комисариат на ООН по правата на човека това е „още един ясен пример за системно използване на смъртоносна сила от израелските сили за сигурност на Западния бряг, често ненужно, непропорционално и следователно незаконно“.

Още: Загинали палестинци при израелски удари в Западния бряг

„Унищожаването на цяла сграда, пълна с хора, чрез въздушна бомбардировка показва грубото пренебрегване на задълженията на Израел“, добави комисариатът и подчерта, че е призовал за независимо разследване на операцията. В края на август Тулкарем вече беше обект на израелски въздушни и наземни атаки в рамките на мащабна офанзива срещу въоръжени групировки, воюващи срещу Израел в няколко палестински града и бежански лагери в северната част на окупирания Западен бряг, пише БТА.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес