Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румяна Бъчварова: Един от големите въпроси е съдбата на ядрените съоръжения на Иран

04 октомври 2024, 18:11 часа • 563 прочитания

"Един от големите въпроси е съдбата на ядрените съоръжения на Иран. Последните 10-15 години за Израел това е основната заплаха."

Това коментира пред NOVA Румяна Бъчварова, бивш вицепремиер и бивш посланик на България в Израел.

„Вероятно биха искали да премахнат възможността Иран да произведе ядрено оръжие, с което да атакува Израел. Това е големият въпрос. Това са дипломатическите усилия, докъде би стигнал Израел", каза още тя.

"Всички се притесняваме от това, което се случва в региона на Близкия изток. Кризата в тази гореща фаза продължава вече 1 година. В понеделник ще се навърши 1 година от нападението срещу Израел", припомни Бъчварова. 

Още: Румяна Бъчварова: Залага се мина от напрежение

„Дипломатическите усилия остават може би единственият арсенал в момента. Да не забравяме, че Израел беше обект на агресия. Всички признават, че има право да се защити. Цялостната стратегия, е унищожаване на тези врагове, които заплашваха изобщо съществуването на Израелската държава", коментира бившият ни посланик в Израел.

„Израел, може да се предположи, че унищожи инфраструктурата в Газа и ръководството на „Хамас", освободи се от поредица от лидери на „Хизбула", разруши и комуникационната система – „историята с пейджърите". Сега унищожава основните ресурси - складове, оръжия", посочи Бъчварова.

Още: Али Хаменей: Търпението ни свърши, сега ще използваме сила, която ще разтърси Израел (ВИДЕО)

Тя добави, че трябва да се приветстват действията и усилията на правителството и на президента. „Първо с мерките за евакуация, сега със свикването на КСНС. Това е послание към гражданите да се чувстват сигурни, че в държавата, въпреки политическата ситуация, има институции, които работят в техен интерес", коментира тя. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес