Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои цветя може да засадите точно сега?

04 октомври 2024, 15:44 часа

Според градинарите, които от много години отглеждат декоративни цветя в градината си, есенната и зимната сеитба дават особено добри резултати при някои видове. Но все пак в случая не трябва да се изключва възможността поради внезапно замръзване и други природни бедствия, културите да не успеят да покълнат, така че се препоръчва да се използват евтини семена за тази цел.

Най-подходящите цветя за засаждане в късна есен

Цветята, които перфектно понасят стратификацията, включват иглика, адонис, верига, аквилегия, виола - всички те са подходящи за зимна сеитба. Лупините се размножават добре самостоятелно и при засяване през есента.

Цветята, които не трябва да засаждате в градината си

Освен това, въпреки че невенът не е устойчив на студ, той също се разпространява успешно по подобен начин. Ако съберете семена от невен през есента и ги добавите към купчината компост, има голям шанс те да покълнат.

Самозасаждането също е типично явление за метличина, която е доста способна да издържа на минусови температури, също като любимата на мнозина - космея. 

Незабравката се отличава с факта, че е двугодишно растение, което може да се размножава самостоятелно. Въпреки това, може да се засади през есента, тъй като цветето се възстановява добре след увреждане от замръзване.

Незабравката не е много придирчива към грижите и обикновено градинарите нямат никакви затруднения с нея, но все пак за здрав външен вид, както и дълъг и буен цъфтеж, трябва да следвате няколко правила.

Можете да засадите растението навсякъде, но ако го засадите на сянка или частична сянка, можете да удвоите времето за цъфтеж. На правилното място незабравките могат да цъфтят от края на пролетта до средата на лятото.

Почвата трябва да е плодородна и добре навлажнена, но торовете, особено органичните, трябва да се прилагат умерено. За торене се добавят 5 гр калиева сол, 15 гр суперфосфат и 10 гр амониев нитрат или карбамид на 1 m2. Можете също така да торите с торф и хумус.

Когато засаждате цветна леха с незабравки, не забравяйте да използвате дренаж, за да предпазите растението от загуба на влага. Поливането се изисква да се извършва редовно, но без да се прекалява, за да не се причини брашнеста мана, кореново или сиво гниене.

Насажденията трябва да се разкопават и да се гарантира, че не са растат прекалено гъсто.

При заболяване от брашнеста мана растението трябва да се напръска с фунгицид, а при нахлуване на вредни насекоми, като листни въшки или охлюви, с инсектицид.

Луковиците на цветята ще издържат цяла зима, ако направите това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес