Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Третирайте картофите с това и колорадският бръмбар няма да ги доближи

09 април 2024, 09:35 часа

Може би най-честият проблем, с който се сблъскват градинарите, които отглеждат картофи, е досадният колорадски бръмбар. И ако не се борят с него, може да загубят цялата реколта.

Невъзможно е да отгледате добра реколта, ако вашият посадъчен материал вече е заразен. Ето защо е важно предварително да третирате клубените срещу колорадския бръмбар, както и други често срещани вредители и болести.

Как да третирате картофите преди засаждане

Някои от много често срещаните проблеми, които възникват след засаждане на картофи, са късна болест, сухо и пръстеновидно гниене, струпясване и фузариум. И е много важно да защитите насажденията от тези болести, в противен случай те няма да дадат реколтата, на която се надявате. Вместо това може да отрови почвата и да попречи на други култури, растящи наблизо.

При засаждане на картофи сложете това в дупката, за да е богата реколтата им

За да се справите с тези проблеми, можете да използвате обичайните народни средства.

Разтвор на калиев перманганат. За да го направите, трябва да разтворите 5 грама от веществото в 10 литра вода и с получената смес да напръскате всички грудки, които ще засадите.

Разтвор на чесън. Накълцайте около 1 килограм чесън и го залейте с 10 литра вода. Разтворът трябва да се кисне няколко часа и след това да се напръска върху картофите три часа преди засаждането.

Катранен сапунен разтвор. За приготвянето му трябва да вземете около 40 грама от продукта и да го разтворите в 10 литра вода, прецедете и напръскайте клубените.

Меден сулфат, перманганат и борна киселина. Вземете 10 литра вода и смесете 1 чаена лъжичка меден сулфат, 1/4 чаена лъжичка калиев перманганат и 3 чаени лъжички борна киселина. Веднага след като направите разтвора, трябва да напръскате клубените с него.

Разтвор на пепел. Вземете 1 килограм пепел и я разредете в кофа с вода. Разбъркайте и потопете картофите в разтвора. Може да се засажда след изсъхване на клубените.

Ако обработите клубените предварително, тогава няма да се налага да се справяте с колорадския бръмбар по-късно, защото той изобщо няма да се появи. Инсектицидите са много по-ефективни от всички народни методи. Факт е, че само химичен препарат може да ви гарантира дълготраен резултат. Но поради продължителността си на действие тези препарати са подходящи само за средни и късни сортове. Поради тази причина те трябва да се използват според предписанието на производителя. 

Защо опитните градинари винаги засаждат боб до картофите?


 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес