Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хълмиране на картофите - кога НЕ трябва да се прави

08 април 2024, 06:40 часа

Хълмирането е една от задължителните процедури при отглеждане на картофите. То подобрява състоянието на почвата и помага за премахване на плевелите. С други думи, създават се условия, които увеличават шансовете за получаване на добра реколта.

При извършването на тази процедура градинарите решават няколко проблема наведнъж:

  • разкопаване на почвата;
  •  насърчване на образуването на грудки; избутване на растението, за да образува столони в долната (запълнена с пръст) част на стъблата; 
  • подобряване на осветлението на растенията, като се събират „на куп“ и по този начин е невъзможно да се засенчват взаимно; 
  • премахване на плевели. 

Хълмирането обаче ще има положителен ефект само ако това действие се извърши правилно и своевременно. В определени ситуации е по-добре да се откажете от него - при тясно междуредово разстояние, както и в твърде горещо време.

Засаждане на картофи 2024 - кои са най-добрите дати през април

Кога не трябва да се хълмират картофите?

Тясно междуредово разстояние - ако картофите са били засадени по такъв начин, че разстоянието между растенията е твърде малко, тогава хълмирането трябва да се пропусне. В тазу ситуация има голям риск стъблата или корените да бъдат повредени.

Ако летният период е твърде горещ и валежите са много редки, тогава не трябва да хълмирате картофите. В случая след като почвата се натрупа върху растението, водата ще се изпари твърде бързо. И тогава нищо добро няма да се случи с градинската култура.

Опималният вариант е тази процедура да се извършва след дъжд и преди цъфтежа на картофените храсти.

Картофите се нуждаят от хълмиране повече от другите зеленчуци. Тази трудоемка и отнемаща време процедура средно увеличава добива на картофена плантация с 30%. В допълнение, изпълнението на процедурата поне два пъти на сезон гарантира следните резултати:

  • бори се с накланянето на стъблото;
  • намалява броя на зелените грудки;
  • насърчава образуването на мощна, разклонена коренова система;
  • задържа вода и въздух в кореновата зона;
  • намалява отмиването на хранителни вещества от почвата.

По правило плевенето и хълмирането на картофите се извършват едновременно, но можете да разпределите тази работа в дни, ако времето позволява. Рядко някой плеви картофите до съвършенство; обикновено се отстраняват само големи плевели, които могат да засенчат младите храсти. В случая малките плевели умират сами, тъй като в процеса на хълмиране корените им са повредени и те остават без хранителни вещества.

При засаждане на картофи сложете това в дупката, за да е богата реколтата им

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес