Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карзай и Абдула влизат в съвета за управление на Афганистан

25 август 2021, 15:25 часа
Реклама

Ръководителят на Върховния съвет за национално помирение в Афганистан Абдула Абдула, бившият президент на страната Хамид Карзай и лидерът на Ислямска партия Гулбедин Хекматияр влизат в съвета за управление на Афганистан, който ще бъде сформиран от ръководството на радикално движение „Талибан”.

По информация на телевизия „Ariana News”, и тримата ще бъдат членове на съвета за управление на Афганистан.

Тримата политический дейци създадоха Координационен съвет за мирно предаване на властта веднага след нахлуването на талибаните в Кабул. Те проведоха редица срещи с представители на движението с цел сформиране на нови органи на властта, включително правителство, в което афганистанското общество да има широко представителство.

Според ръководителя на щаба на Ислямска партия Хабиб ур-Рахман Хекматияр, син на Гулбеддин Хекматияр, „данните за сформиране на съвета не отговарят на действителността”. Това е бил коментарът му пред ТАСС по повод информацията, че неговият баща ще участва в новия съвет. Според него, „движението все още не е започнало да обсъжда сериозно новата администрация, а само е заявило, че може да управлява самостоятелно държавата и ще се нуждае от помощта на политиците”.

Преди дни списание „Foreign Policy” публикува информация, според която движение „Талибан” планира да сформира съвет за управлението на Афганистан, в който ще бъдат включени 12 човека, включително някои от членовете на предишното правителство на страната, припомня БГНЕС.

По информация на изданието, тримата най-влиятелни членове на този съвет ще бъдат лидерът на политическото крило на „Талибан” Абдул Гани Барадар, ръководителят на военната комисия на движението Мулави Якуб, който е син на основателя на движението молла Омар, както и полевият командир и ръководител на диверсионната група „Мрежата Хакани” Сираджудин Хакани.

Посочва се, че талибаните не възнамеряват да възстановят длъжността президент или какъвто и да било едноличен лидер в Афганистан. Те смятат да предложат на някои от членовете на предишното правителство министерски постове в бъдещия кабинет по техен избор. По този начин „Талибан” иска да създаде правителство, което да изглежда максимално приобщаващо, за да увеличи шансовете си за признаване от страна на международната общност.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес