Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ изтеглят от Филипините ракетна система със среден обсег

04 юли 2024, 09:40 часа
Реклама

Американската ракетна система със среден обсег на действие, разположена през април на Филипините по време на съвместните военни учения между Вашингтон и Манила, скоро ще бъде изтеглена от страната, съобщи говорител на филипинската армия. Това най-вероятно ще стане "през септември или дори по-рано", каза полковник Луи Дема-ала пред АФП, цитирани от БГНЕС.

Военният говорител заяви, че по време на ученията, наречени Balikatan ("рамо до рамо" на местния език тагалог), филипинските войници са се научили как да използват и поддържат ракетната система Typhoon, без да стрелят с нея.

Още: След бой, загубен палец и взаимни обвинения: Китай и Филипините се помиряват

Ученията се проведоха от 22 април до 10 май в северната и западната част на архипелага в Югоизточна Азия, в близост до потенциални зони на напрежение в Южнокитайско море и Тайван.

В тях участваха около 11 000 американски и 5 000 филипински войници, както и австралийски и френски войски.

"С голи ръце": Филипински войници се биха с китайската брегова охрана (ВИДЕО)

Присъствието на ракетната система "Тайфун" на филипинска територия предизвика гнева на Пекин. Китайският министър на отбраната Дун Дзюн предупреди на форум за сигурност в Сингапур в началото на юни, че сдържаността на Пекин в Южнокитайско море има "граници", след поредица от сблъсъци между китайски и филипински кораби в спорния район. Той също така заяви, че разполагането на "балистични ракети със среден обсег" "сериозно подкопава регионалната сигурност и стабилност".

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес