Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проливните дъждове и наводнения в Индия и Бангладеш взеха жертви

04 юли 2024, 12:04 часа
Реклама

Проливните дъждове и придошлите реки в Североизточна Индия и съседен Бангладеш са причинили смъртта на най-малко 9 души, съобщават представители на службите за борба с бедствията. Засегнатите вече са над 3 милиона.

Всяка година мусонните дъждове причиняват мащабни разрушения, но според експертите изменението на климата променя метеорологичните модели и увеличава броя на екстремните явления. Органите за борба с бедствията в североизточния индийски щат Асам съобщиха, че през изминалото денонощие са загинали осем души, с което броят на жертвите на дъждовете от средата на май насам стана 46. По думите им около 2800 села в щата са били залети, което е засегнало над 1,6 милиона души, предава БГНЕС.

Човешка намеса не може да помогне

Главният министър на Асам Химанта Бисва Сарма заяви, че настоящата ситуация в щата се дължи на дъждовете в намиращия се нагоре по течението на реката индийски щат Аруначал Прадеш. „Никаква човешка намеса не може да го спре“, казва той.

Още: Смъртоносен смог: 7% от смъртните случаи в големите градове в Индия са заради въздуха

В ниско разположения Бангладеш, разположен надолу по течението на реката от Индия, Агенцията за управление на бедствията съобщи, че наводненията са засегнали около 1,8 млн. души. Тя предупреди, че водите ще се повишат през следващите три дни. 21-годишен мъж загина, след като бе отнесен от придошлите води по време на риболов.

Голяма част от територията на страната е съставена от делти на хималайските реки Ганг и Брахмапутра, които бавно се насочват към морето, преминавайки през Индия. Летните мусони носят на Южна Азия 70-80% от годишните валежи, както и смърт и разрушения вследствие на наводнения и свлачища. Валежите са трудни за прогнозиране и варират в широки граници, но според учените изменението на климата прави мусоните по-силни и по-непостоянни.

Още: Събраха се в чест на Шива: Десетки загинаха на религиозно събитие в Индия (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес