Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смъртоносен смог: 7% от смъртните случаи в големите градове в Индия са заради въздуха

04 юли 2024, 11:37 часа
Реклама

Повече от 7% от всички смъртни случаи в 10 от най-големите градове на Индия са свързани със замърсяването на въздуха. Това става ясно от ново мащабно проучване.

Смъртоносен смог

Изследователите призоваха ръководството на страната да предприеме действия за спасяването на десетки хиляди животи годишно.

Още: "Грийнпийс"– България стартира петиция за създаване на първия изцяло морски резерват в България

Изпълнените със смог индийски градове, включително столицата Делхи, страдат в огромни размери от най-серизното замърсяване на въздуха в света, което задушава белите дробове на жителите и представлява нарастваща заплаха за здравната система.

За целите на новото проучване екип, ръководен от индийски специалисти, изследва нивата на причиняващите рак микрочастици, известни като замърсители PM2.5, в градовете Ахмедабад, Бенгалуру, Ченай, Делхи, Хайдерабад, Колката, Мумбай, Пуна, Шимла и Варанаси, предаде БГНЕС.

Проучването

От 2008 г. до 2019 г. повече от 33 000 смъртни случая годишно могат да бъдат приписани на излагането на замърсители PM2,5 над препоръчаната от Световната здравна организация стойност от 15 микрограма на кубичен метър, се казва в проучването.

Още: Преживяхме 12 рекордно топли месеца (ГРАФИКИ)

Това представлява 7,2% от регистрираните смъртни случаи в тези градове за отчетения период.

В столицата на Индия Ню Делхи има над 12 000 смъртни случая годишно, свързани със замърсяването на въздуха - или 11,5% от общия брой.

Но дори в градове, в които замърсяването на въздуха не се смята за толкова силно - като Мумбай, Калкута и Ченай - смъртността е била висока, подчертават изследователите.

Те призоваха за затягане на стандартите за качество на въздуха в Индия.

Още: 6 места, в които може да се спасим от климатичните промени (СНИМКИ)

Настоящата препоръка на страната е 60 микрограма PM2,5 на кубичен метър, което е четири пъти повече от препоръките на СЗО.

Намаляването и прилагането на лимита "ще спаси десетки хиляди животи годишно", заяви съавторът на изследването Джоел Шварц от Харвардския университет, предаде АФП.

"Съществуват методи за контрол на замърсяването, които се използват и другаде. Те спешно трябва да бъдат приложени в Индия", каза още той.

Замърсяването на въздуха може да предизвика инсулти, сърдечни заболявания, рак на белия дроб и други респираторни заболявания. 

Още: Април 2024 г. чупи глобалните температурни рекорди

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес