Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за запушения нос – трябва ви само малко сода бикарбонат

08 ноември 2023, 10:18 часа
Реклама

С настъпването на есенно-зимния сезон оплакванията от горните дихателни пътища и по-конкретно от запушения нос са сред най-често споделяните в лекарските кабинети. Запушеният нос не е симптом, който застрашава сериозно здравето ви, но в дългосрочен план той пречи на дишането особено с легнало положение и по този начин нарушава качеството на сън.

Недобрият сън е водеща причина за редица заболявания, сред които сърдечно-съдови, което вече е червен светофар за здравето ви. Ето защо е важно да откриете с лекаря си причините за запушения нос и да се предприеме адекватно лечение. В основата на оплакванията ви могат да стоят различни причини – някои сериозни, други – не.

Запушеният нос – какво се крие зад него?

Запушеният нос е общ симптом, който сам по себе си не е достатъчен за диагностициране на проблема. Той може да сочи различни заболявания, като сред причините за него са:

-          Вирусни или грипни инфекции, настинка

Това е най-честата причина особено през този сезон. Почти всеки грип протича и с изразени симптоми от страна на дихателните пътища, сред които е и запушеният нос. Възможно е да бъде съчетан с хрема или да няма секрет. При всички случаи е важно да се предприеме лечение, тъй като нито вирусите и грипът следва да бъдат оставени без лекарска намеса, нито запушеният нос ще позволи спокоен сън.

3 лесни упражнения за отпушване на носа – ще забравите за проблемите с него през зимата

-          Алергия

Възможно е запушеният нос да се дължи на алергия. Лесно е да се усъмните, че причините не са в грипа. Ако нямате други симптоми, то най-вероятно не вирус ви мъчи и води до трудното дишане. Обикновено подобни алергични реакции се наблюдават  по време на цъфтеж, тоест не в този сезон, но пък не е изключено алергията да е от друг причинител като акарите и домашния прах например, които не се влияят от сезона. Вашият лекар може да ви помогне да се справите с проблема с антихистамини, които са лекарства против алергия, приемани през устата.

-          Уголемени аденоиди

Това е другата възможна причина за запушен нос. Лекарят ви е човекът, който ще намери решение.

-          Синузит

Особено ако е хроничен, той може дълго време да ви тормози със симптома си – запушен нос, тежест в главата и лицето, понякога секреция, която може да е примесена с кръв и гной. За подобен проблем е нужно адекватно лечение, като често се приемат и антибиотици, но те задължително следва да са изписани от лекар и след като е известен причинителят, както и дали не е резистентен към дадени антибиотици, което ще рече, че не му действат.

-          Полипи

Това са новообразувания, които не са ракови, но може да се наложи премахването им, тъй като пречат на дишането и водят до системно запушен нос.

-          Химически експозиции и дразнители на околната среда

-          Анатомични особености, водещи до запушен нос като изкривена преграда

6 начина да се отървете бързо от запушения нос и да дишате лесно отново

-          Хипертрофия на долната носна раковина или булозна конха и др.

Ако проблемът не е сериозен и няма усложнения, може да му въздействате и чрез средствата на народната медицина. За запушения нос сода бикарбонат например е отлично и ефективно решение.

Как да използваме за запушения нос сода бикарбонат?

Народната медицина може както да е в състояние да се справи с проблема сама, ако няма усложнено здравословно състояние, така и да бъде съпътстваща традиционната медицина. За запушения нос сода бикарбонат е бързо, лесно и ефективно решение.

Трябват ви само физиологичен разтвор, който не е нищо повече от сол, сода за хляб и бутилирана вода, която е дестилирана или стерилизирана, към който разтвор да добавите ¼ чаена лъжичка сол и сода за хляб. Полученият лек може да вдишвате с пълни гърди, да го поставите в ноздрите или да използвате спрей бутилка, за да напръскате вътрешността на носа си. Съвременните капки са толкова добри, че ако ви липсва някоя от тези съставки, може да се доверите на добрите стари капки за нос.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес