Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без салмонела: Как да запазим яйцата свежи през летните месеци и какво да не правим?

03 юли 2024, 21:47 часа
Реклама

Всяка сутрин едно яйце дава сила на тялото. И не само тогава. Всъщност обичаме да комбинираме яйцето по всяко време. Макар и да не го осъзнаваме, силата на тази супер храна е наистина голяма. Освен черупката, обогатена с калций и магнезий, яйцето съдържа:

– холин, хранително вещество, важно за здравето на мозъка,

- лутеин, който наричаме още очен витамин,

– витамини от група В (фолиева киселина, биотин, рибофлавин и В12),

– витамин Е,

– витамин D,

- желязо

Вижте още: Как да разберете дали басейнът, в който плувате е с чиста вода?

Как да запазим яйцата свежи през летните месеци и какво да не правим?

Въпреки всички ползи от яйцата през летните месеци обаче, мнозина са основателно скептични поради повишената възможност от заразяване със салмонела. Тъй като тази бактерия се намира по черупката, в белтъка и в жълтъка на яйцето, особено важно е как съхраняваме продукта и как го третираме. Между другото, много от вас, пътувайки из Европа и извън нея, са забелязали, че в магазините яйцата не се държат в хладилника, а на обикновен рафт. За много от нас това явление може да се оправдае с факта, че нашите предци, при липса на хладилници, са държали яйцата на сухо и студено място. Ключът беше и все още е да се съберат яйцата възможно най-скоро от кошарата, така че да се охладят навреме и бактериите да не проникнат в самата структура на яйцето

Това, което никога не трябва да правите, е да миете яйцето. А именно с тази процедура премахвате естествената бариера на черупката и ако тя се спука, вредните бактерии много лесно ще се преместят в яйцето, където имат перфектни условия за развитие. Черупките на яйцата имат малки пори, през които бактериите от други храни и миризми могат да проникнат с течение на времето. 

За да запазите яйцата (купени или домашни) максимално пресни е най-добре да ги съхранявате в картонена кутия. Не само предпазва, но, ако е закупен продукт, показва срока, в който е най-добре да се използва. Особено през летните месеци е добре яйцата да се съхраняват в хладилник и да се изваждат половин час преди приготвяне на ястието.

Ако се опитвате да съхранявате тази храна извън хладилника, уверете се, че това е хладно и сухо място.

Вижте още: 5 ключови козметични продукта за красота през лято, без които французойките не могат

Как да проверите дали яйцето е развалено?

1. Поставете цялото яйце в купа или чаша, пълна със студена вода.

2. Ако яйцето потъне на дъното и лежи настрани, това означава, че е много прясно, докато яйце, което остава на дъното, но стои изправено, е приемливо за ядене.

3. Ако яйцето изплува на повърхността, това означава, че не е прясно и трябва да се изхвърли.

Пресните яйца могат да се съхраняват в хладилник до един месец, при условие че черупката им не е повредена.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес