Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вредно ли е овесеното мляко? Ето какво казват диетолозите

21 май 2024, 14:02 часа
Реклама

След години в светлините на прожекторите на „ореола на здравето“, някои потребители започват да се питат дали овесеното мляко е всичко, което трябва да бъде. На пътеката за хранителни стоки и на опашката в кафенето хората се чудят дали соята, бадемите, оризовият грах - или дори обикновеното старо краве мляко - са по-добри варианти.

Повечето от нас дори не са сигурни как успяват да издоят тези малки овесени ядки. За щастие, диетолозите са тук, за да изяснят объркването.

Овесеното мляко се създава чрез смилане на цели овесени ядки, добавяне на вода и ензими и филтриране на течността от твърдите вещества в центрофуга. Овесеното мляко трябва да бъде обогатено с калций, желязо, витамин А и витамин D, за да бъде хранително сравнимо с кравето мляко.

Текстурата е едно предимство, а екологията е друго. Една от големите предимства на овесеното мляко е, че то изглежда по-екологично устойчиво от някои други видове напитки на растителна основа, изисква по-малко вода и произвежда по-малко отпадъци. Овесеното мляко е популярно и заради това, което не съдържа – ядки или млечни продукти.

Кой трябва да избягва овесеното мляко и защо

Ако избягвате глутена, трябва да стъпвате внимателно около овесеното мляко.

Докато овесените ядки са естествено без глутен, те имат по-висок риск от кръстосано замърсяване, тъй като обикновено се обработват в съоръжения, които произвеждат продукти, съдържащи глутен. Ако загубата на тегло е вашата цел, може да помислите за намаляване на висококалоричните напитки с ниско съдържание на протеини, като големи лате с овесено мляко“, добави тя. И ако се справяте с висока кръвна захар, трябва също да имате предвид, тъй като много продукти от овесено мляко имат повече добавена захар и масла в сравнение с други млечни алтернативи.

Овесено мляко или мляко от бадемови ядки? Кое да изберете

Въпреки че овесеното мляко е вкусно, за съжаление не е най-хранителният вариант. Овесът е силно пръскана култура с пестициди, така че ако го пиете, силно препоръчвам органичен. От гледна точка на храненето една чаша овесено мляко осигурява същото количество въглехидрати като филия хляб, около 15 грама. И тогава, когато овесът се преработи в овесено мляко, нишестето в овеса се разгражда до прости захари.

За да направят овесеното мляко кремообразно, много производители добавят масло от канола или други масла. Пръскане в студена напитка, когато пиете кафе, не е голяма работа, но лате с овесено мляко всяка сутрин не е любимата ми опция.

Обърнете внимание на протеина

Овесеното мляко обикновено има по-ниско съдържание на протеин (около два до три грама) в сравнение с млечните продукти или соевото мляко.

То също е с по-високо съдържание на калории и въглехидрати в сравнение с други млека на растителна основа като бадемово и соево мляко. Например, една чаша овесено мляко има около 100 до 150 калории и 16 до 20 грама въглехидрати, в сравнение с бадемовото мляко, което варира от 45 до 100 калории на чаша и един грам въглехидрати.

Рецепта на деня: Овесено мляко

Соевото мляко е източник на изофлавони, флавоноид, който е специален за соята и има множество ползи за здравето, особено за жените.

Що се отнася до кокосовото мляко, ако имате или сте изложени на риск от сърдечно заболяване, внимавайте за приема на кокосово мляко, тъй като то може да повиши вашия LDL холестерол.

Как да четете етикета и да избегнете подуване

Ако страдате от подуване на корема и газове, обърнете специално внимание на съставки като гуми и карагенан, които могат да увеличат тези симптоми.

Ако използвате растителни млека като редовна част от вашата диета, като зърнени храни и смутита, уверете се, че са богати на хранителни вещества. Трябва да осигури значителен източник на протеини, около седем грама, и около 30% от необходимостта от витамин D калций за деня, което е особено важно за децата.

Намерете любимо и да се придържате към него: Тъй като има толкова много налични продукти, направете проучване, за да намерите растително мляко, което работи за вас. Тогава няма да ви се налага винаги да четете етикетите всеки път, когато пазарувате.

Изберете нещо, което наистина ще пиете

За повечето възрастни млякото от всякакъв вид трябва да се счита за напитка, вместо за основен източник на хранене. Това означава, че вкусовите предпочитания и всякакви други ценностни съображения могат да бъдат включени в решението, а не само храненето.

Вкусът и достъпността са два големи фактора при избора на растително мляко. „Дори ако една опция има превъзходни хранителни ползи, ако няма да я пиете, тя не ви носи никакви ползи.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес