Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте семките от диня: Много полезни за сърцето, засилват метаболизма

04 юли 2024, 20:36 часа
Реклама

По нашите ширини при консумация на диня семките при консумация на диня семките ѝ обикновено се изхвърлят, докато например в Тайланд те са високо ценени и са важен хранителен продукт. Хората там ги хапват с охота, но се изнасят и по целия свят – пресни, сушени или на прах. Например, една торбичка с малко повече от 100 грама сушени и нарязани семена се продава онлайн за около $13.

Вижте още: Диетолози: Това са най-вредните храни за закуска

За да извлечете ползите от семките за здравето и красотата си, не е достатъчно просто да ги поглъщате цели, докато ядете диня, защото по този начин те просто ще преминат през храносмилателната система, без да извлекат полза. Важно е да ги нарежете или дъвчете и така да ги ядете.

Можете да ги смелите на прах, който по-късно да добавите към ястия, сокове... Или да ги запържите на тиган и да ги похапвате. Ако ги изсушите и накълцате, ще получите страхотен чай.

Те съдържат важни аминокиселини

Те съдържат аргинин, лизин, глутаминова киселина, триптофан и други важни аминокиселини, които тялото ни не може да произведе само. Те са много важни за нашия организъм, например аргининът подобрява метаболизма и подобрява сексуалното здраве, както и здравето на сърцето.

Те са богати на магнезий, ликопен...

Сто грама динени семки съдържат 139 процента от препоръчителната дневна нужда от магнезий. Това е минерал, важен за много неща в нашето тяло, включително здравето на сърдечно-съдовата система и нормализиране на кръвното налягане.

Ликопенът е важен антиоксидант, който също е в изобилие в динените семки. Полезен е за здравето на сърцето и мъжката плодовитост. Те също така съдържат много витамини от група В, като ниацин, фолиева киселина, пантотенова киселина, тиамин и рибофлавин.

Те са отлични за красива кожа и коса

Дъвченето на тези семена ще подобри външния вид на кожата ви, която ще стане по-сияйна, ще изглежда по-здрава и ще старее по-бавно. Семената съдържат мастни киселини, които имат способността да хидратират, укрепват и омекотяват кожата и я предпазват от акне и други кожни проблеми.

Консумацията на семки също ще накара косата ви да заблести – тя ще стане по-здрава, силна и блестяща. Семената на динята също съдържат мед, която помага за производството на меланин, пигментът, отговорен за цвета на кожата и косата.

Вижте още: Без салмонела: Как да запазим яйцата свежи през летните месеци и какво да не правим?

Здравословна е и бялата част на динята

В бялата част на динята, която е до кората и обикновено отива в боклука, има изобилие от витамини В6, С, А, магнезий, цинк и калий. Съдържа и аминокиселината цитрулин, която е отлична за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес