Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте тези храни и комар няма да ви доближи

04 юли 2024, 21:07 часа
Реклама

Летните вечери са най-хубавото част от този сезон – няма нищо по-хубаво от това да седнете на тераса или балкон вечер и да се разхладите след горещ ден. Това преживяване обаче често се разваля от комарите, които бръмчат около нас и които, изглежда, вече не се отблъскват от никакъв спрей против комари.

Вижте още: Не изхвърляйте семките от диня: Много полезни за сърцето, засилват метаболизма

Тези насекоми не само причиняват неприятни сърбящи ухапвания, те също могат да донесат множество болести и ако сте естествен магнит за комари и спрейове, спирали или нещо друго не помага, може би трябва да промените диетата си.

А именно, някои храни, които ядем, са по-привлекателни за комарите и по-долу разберете какво трябва да ядете и какво трябва да избягвате.

Какво всъщност привлича комарите?

Известно е, че въглеродният диоксид, който издишваме, топлината на тялото ни и химикалите върху кожата ни, в потта и дъха ни, привлича комари. Комарите "надушват" хората, а миризмата е едно от основните сетива, които комарите използват, за да намерят храна. Храната за комарите е различна в зависимост от пола – възрастните женски комари се хранят с кръв и нектар, а възрастните мъжки само с нектар.

Като цяло всичко сладко ще привлече комари (вероятно защото сладостта предполага, че нектарът е наблизо), заедно с миризмата на тялото ви и някои химикали. По-високите концентрации на пикочна киселина, млечна киселина и амонячна киселина в потта ви също могат да привлекат комари, а изследванията също установяват, че хората с нулева кръвна група са по-привлекателни за комарите.

Какви храни да избягваме?

Комарите са привлечени от сладки неща, така че десертите са първото нещо, което трябва да избягвате, ако не искате да станете мишена за комарите. Комарите са привлечени от определени флорални аромати на растенията, произвеждащи нектар, така че ако дадена храна (или дори напитка) има сладък, флорален аромат, комарът може да бъде привлечен не само от тази храна, но и от човека, който я яде.

Вижте още: Диетолози: Това са най-вредните храни за закуска

Освен това, въпреки че все още няма достатъчно доказателства за това, едно проучване показа, че хората, които ядат банани, са по-привлекателни за комарите, отколкото хората, които ядат грозде. .

Комарите също са привлечени от  карбоксилни киселини, които се произвеждат от бактериите по кожата ни, но карбоксилните киселини включват маслена киселина и това съединение присъства в някои сирена, така че трябва да избягвате и тях. Освен това, ако не искате да привличате комари, трябва да избягвате и бирата, тъй като две проучвания показват, че хората, които пият бира, привличат повече комари от тези, които не пият.

Какво трябва да ядем, за да държим комарите далеч от нас?

Точно както има определени храни, които привличат комарите, има доказателства, че яденето на определени храни ще ги държи далеч от вас. Като за начало това е всяка храна, в която има чесън или лук. Те съдържат съединението алицин и изследванията свързват алицин с намален риск от заразяване с малария, сериозна инфекция, предавана от ухапвания от комари. Въпреки това не е ясно колко чесън и лук трябва да ядете, за да постигнете този ефект.

Друго проучване върху комарите и човешката миризма установи, че комарите се отблъскват от хора с висока концентрация на миризма на евкалиптол върху кожата им. Евкалиптолът е ароматно съединение, намиращо се в сладкия босилек, градински чай, розмарин и кардамон, и изследователите заключават, че тази висока концентрация най-вероятно е следствие от диета.

В самия край има един плод, който трябва да ядете, ако искате да избегнете ухапването на един комар, и това е грейпфрут. Грейпфрутът съдържа съединение,  което придава уникалния му аромат, и проучване на това съединение установи, че то е ефективно за отблъскване на комари със скорост, сравнима с две общи съставки за отблъскване на насекоми.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес